NYHETER 2020-8-7 KL. 07:00

Ett drömscenario

Av Mats Ekenstam

Ett drömscenario
Mats Ekenstam.

När jag var 18 år gammal hade jag en dröm som påverkade mig mycket. Jag ville flytta till alperna och kombinera skidåkning med att sälja jordnötter. Att åka skidor känns så här i efterhand logiskt, jordnötterna mer svårförklarat.
Det är viktigt att ha drömmar i någon form, de kan vara kortsiktiga eller mer långsiktiga. När jag tänker tillbaka på mina 51 år så har det varit flera drömmar på vägen. Bli fotbollsproffs, träffa en bra partner, få barn, bli stridspilot, bestiga Mount Everest, hoppa fallskärm.
Ser jag på mina egna barn så drömmer Ludwig 17 år om en bil, jag har sett många förslag på bilar den senaste tiden. Amanda, 14 år, drömmer om att ta över Ludwigs mopedbil till nästa år.
När jag frågat andra vad dom drömmer om så har jag fått många spännande svar. En ville bli korvgubbe när han var barn, fast han gillade inte korv. Någon annan ville vara med i långfilmer, gärna någon gammal kostymfilm. Bygga skyskrapor i Dubai var en annan dröm. Många drömmer om att de själva och deras nära och kära får vara friska. Att bli egenföretagare och styra över sin egen tid finns också med i mångas drömmar.
Jag tror att drömmar är ett elixir för vårt välmående. Vi bär med oss våra egna drömmar som en oas för njutning, hopp, glädje och välmående. Vi kan dela våra drömmar med andra eller behålla dom som en egen vacker tanke. Vi kan plocka fram drömmarna precis när vi vill, även parkera dom ett tag om det behövs. De kan bli drivkraften som krävs för att orka hålla i när det är svårt och tungt.
Med åren har mina perspektiv förändrats på många sätt. Många drömmar har förverkligats, vilket jag är tacksam för. Vissa drömmar kanske bara får vara just drömmar, drömmar är möjligheter, omöjligheter, det okända eller kända och de finns där som en inspiration och något jag kan hämta kraft och energi ifrån.
Häromdagen såg jag en statusuppdatering från min gamla grundskolekompis, han hade flyttat till Chamonix som är en oas för skidåkare, bergsklättrare och äventyrare. Min kompis och jag åkte 16 år gamla tillsammans på vår första skidresa till alperna 1985. Hans flytt till Chamonix har förflyttad mig tillbaka i tiden och min gamla dröm börjar gro igen.
Så nu letar jag efter någon som vill anställa en 51-årig 18-åring som jordnötsförsäljare i Chamonix…