NYHETER 2020-9-5 KL. 14:36

En ödmjuk vd blir Årets Företagare i Alvesta

Av Hans Nilsson

En ödmjuk vd blir Årets Företagare i Alvesta
Scapa producerar sängar och soffor och det här är en bild från en utställning. Här är Peter Conradsson, vd på Scapa, som är Årets Företagare i Alvesta. Ett pris som Organisationen Företagarna i Alvesta delar ut. Foto: Privat

ALVESTA. Organisationen Företagarna i Alvesta delar i år ut priset som Årets Företagare till Scapas vd Peter Conradsson.
- Jag är jättestolt och glad. Men det här är inte en one-man-show, jag delar priset med min bror och alla 70 anställda på Scapa i Alvesta, säger Peter Conradsson.
Varje år delar Företagarna i Alvesta ut ett pris till Årets Företagare i kommunen. I år är Peter Conradsson den lycklige vinnaren av Årets Företagare i Alvesta kommun.

Han är vd för möbeltillverkaren Scapa Inter i Alvesta sedan 2010 som bland annat tillverkar sängar i sin fabrik i Alvesta.
Det är en ödmjuk vd som tar emot priset.
- Jag blir superglad och stolt, det är ett erkännande att få det här priset. Men vi är många som är delaktiga i det här priset. Både min bror Roger Conradsson, som är vice vd och min parhäst på Scapa, och alla anställda i Alvesta. Alla har bidragit till detta, därför måste jag vara extra ödmjuk, förklarar Peter Conradsson.

Han påpekar att det inte alls är en klyscha han drar till med. Det han syftar på är hur man numera arbetar på Scapa i Alvesta. Man har infört ett nytt tänk där alla bidrar mer och det har gett mycket goda resultat på företaget.
- Istället för att vara ett toppstyrt företag har vi de senaste tre-fyra åren fokuserat på att jobba underifrån. Vi jobbar med målstyrt grupparbete där de anställda har fått mer inflytande i det dagliga arbetet. Det är ju den som står vid maskinen som vet bäst hur arbetet vid maskinen ska skötas.
- Det har gått väldigt bra att jobba på det här viset. Vi har ökat våra nyckeltal och vår produktivitet, kvalitet och leveranssäkerhet. Det har gått över förväntan, jag hade faktiskt inte trott att det skulle gå så här bra, säger Peter Conradsson.
- Därför betyder det här priset mycket för hela företaget. På Scapa ska vi vara smarta, stolta och inspirerande och nu är vi extra stolta, lägger han till.

I torsdags kväll på Hotel Rådmannen på Centralgatan 2 i Alvesta presenterades Årets Företagare, Peter Conradsson. Dessutom belönades 31-årige Robert Berg i Hjortsberga med priset som Årets Unga Företagare i Alvesta kommun.
Han driver Bergs Rörservice i Hjortsberga och har arbetat som rörmokare sedan 2010.
Han går vidare till Unga Företagare i Kronobergs län. Vinnaren i länet får sedan vara med och tävla om Årets Företagare i Sverige. Företagarna i Alvesta delar även ut ett gesällbrev och det går till Maria Lindberg från Vislanda i fotografyrket.





hans nilsson


Här är Peter Conradsson med sin bror Roger Conradsson. - Jag skulle säga att han är lika mycket företagsledaren här som jag. Han är vice vd och jag är vd, men vi gör det tillsammans, säger Peter Conradsson. Foto: Privat