NYHETER 2020-11-7 KL. 19:26

Emric är ”Årets Nyföretagare”: ”Målet är att njuta och ha roligt på jobbet”

Av Hans Nilsson

Emric är ”Årets Nyföretagare”: ”Målet är att njuta och ha roligt på jobbet”
Emric Månsson, 22 år, som har konsultbolag som programmerare har fått utmärkelsen "Årets Nyföretagare" av Nyföretagarcentrum i Växjö och Markus Yngvesson. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Redan när Emric Månsson var tio år drömde han om att bli egen företagare - drömmen blev verklighet. Sedan två år driver han konsultbolag som programmerare och har Ikea som kund. Nu har han blivit belönad med utmärkelsen ”Årets Nyföretagare” av Nyföretagarcentrum i Växjö.
- Målet med att ha eget bolag är att styra mitt liv och få mer frihet så jag kan njuta och ha roligt på jobbet, förklarar 22-årige Emric Månsson.
Vi träffas på Espresso House. Företagsrådgivaren Markus Yngvesson och Emric Månsson som driver konsultbolaget Symbistruct AB har setts förut.

På hösten 2018 gick den 20-årige Emric Månsson till Markus Yngvesson på Nyföretagarcentrum för att få råd och tips om budget, regler, val av bolagsform och praktisk bokföring.
Emric hade jobbat inom IT-branschen i Växjö efter gymnasiet. Nu ville han starta ett eget bolag.
- Jag trivdes med att vara anställd, men jag ville ha mer. Jag tyckte att det ibland gick lite för fort i IT-branschen och att man inte tänkte på kvalitet alltid. Så jag ville starta ett eget bolag som konsult inom programmering, och det var skönt att få feedback och konkreta råd av Markus, minns Emric.
Hans bolag Symbistruct AB fick en raketstart och går nu som tåget. Emric fick snabbt in en fot på Ikea som konsult för deras programmering, och de verkar vara nöjda för hans avtal förlängs hela tiden.

På Nyföretagarcentrum är man imponerad av att Emric på så kort tid och så ung kommit igång bra med eget företag. Därför har de utsett honom till ”Årets Nyföretagare” i Växjö. Men när vi träffas på Espresso House vet han inte om att han ska få utmärkelsen.
Han tror att mötet handlar om en artikelserie där Lokaltidningen följer upp personer som startat eget.
Så när Markus Yngvesson räcker över blommor och diplom till Emric inne på Espresso House blir han mäkta förvånad.
- Jättekul att få det här priset, det här är ju inget jag har tänkt på. Men det blir en morot för mig att fortsätta, säger en lycklig Emric.
- Det har gått jättebra för Emric. Jag kommer nog aldrig glömma honom, han är en sådan person som sticker ut, tycker Markus Yngvesson.

Det känns nästan som att det var förutbestämt att Emric skulle bli egen företagare.
- Ända sedan jag var liten har jag tänkt att jag ska ha något eget. Jag ville styra mig själv, och jag var intresserad av teknik. När jag var tio år kunde jag ligga vaken om nätterna och fundera på en robot jag skulle bygga, och hur jag skulle bygga den, berättar han.
- Sedan när jag gick på gymnasiet, på Teknikum, hade jag ett UF-företag som gjorde hemsidor och logotyper åt de andra UF-företagen. De var väldigt nöjda minns jag.
Nu är han konsult åt Ikea Communications med kontor i Älmhult. Det var ett uppdrag han fick nästan direkt efter att han hade startat sitt företag, som 20-åring.
- Jag var jättenervös när jag skulle träffa en chef på Ikea första gången. Jag fick träffa flera chefer. De hade ett eget system med bilder de använder till olika saker, som katalogen till exempel. Nu behövde de förbättra och utöka det systemet.
- Jag fick börja med att åka till Ikea fyra dagar i veckan och sitta hos dem och jobba. Så var det i ett halvår. De tyckte väl att jag var ung och de ville nog se att jag verkligen jobbade.

Emric måste ha gjort stort intryck på Ikeas chefer, för han har fått fortsätta att jobba åt dem som konsult med att utveckla deras system. Men numera sköter han jobbet från sitt kontor hemma i lägenheten i Växjö.
- Jag har fått mycket beröm av Ikea, i början sa de att det nästan kändes för bra för att det skulle vara sant. Ikea är bra att ha att göra med, ibland säger de till mig att jag inte ska jobba över och jag tycker att de lyssnar på mig.
Emric jobbar disciplinerat, från klockan 8 på morgonen till 16, måndag till torsdag. På fredagarna ägnar han sig åt egen utveckling, som han kallar det.
- Jag vill utveckla en egen produkt, vad det är vet jag inte än. Det långsiktiga målet med det är att jag ska få frihet, och inte vara konsult. Jag vill kunna styra mitt liv ännu mer själv och njuta av varje dag på jobbet och ha roligt, det är det jag drivs av, förklarar Emric.

hans nilsson


- Jag vill utveckla en egen produkt och kunna styra mitt liv ännu mer själv och njuta av varje dag på jobbet och ha roligt, det är det jag drivs av, förklarar Emric Månsson. Foto: Hans Nilsson