Ellen i final i Måleri-SM: ”Målet är att komma med i landslaget”
Av Hans Nilsson
- Slipning är inte så kul, men annars är allt roligt med det här jobbet. Man får vara kreativ och jag älskar färger, säger Ellen Berggren, som studerar till målare på Kungsmadskolan i Växjö. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Ellen Berggren har hittat sitt drömyrke. Hon studerar till målare på Kungsmadskolan i Växjö och nyligen gick hon till final i Yrkes-SM. Hon är en av nio målarelever som gör upp om medaljerna i Måleri-SM i Tipshallen i Växjö den 10-12 maj.- Jag har alltid tyckt att det är kul att måla, jag gillar att vara kreativ och jag älskar färger, säger 18-åriga Ellen Berggren.
Det var på självaste internationella kvinnodagen den 8 mars som Ellen Berggren målade hem en guldbiljett i kvaltävlingen till Yrkes-SM som arrangerades på gymnasieskolan Vipan i Lund.
Efter sju intensiva tävlingstimmar blev hon en av nio målarelever som gick vidare till final. Ellen Berggren får kämpa om medaljerna i finalen i Yrkes-SM som går i Växjö Tipshall den 10-12 maj. De tre bästa där gör sedan upp om en plats i yrkeslandslaget.
- Målet är att vinna SM och att komma med i landslaget, det hade varit roligt att få vara med där, säger hon.
Ellen Berggren, som bor i Moheda, går på bygg- och anläggningsprogrammet med måleri som inriktning och är inne på sista året.
Enligt hennes mamma, Anna, var det ingen självklarhet att Ellen skulle bli målare. Hon trodde aldrig att hennes dotter skulle välja den banan i livet.
- Jag var 13-14 år när jag började måla på huset hemma. Det är roligt att får vara kreativ och se hur färgerna passar ihop, berättar Ellen.
- Men det var faktiskt min farmor som tyckte att jag skulle bli målare. Sedan vet jag ju att det är lätt att få jobb som målare när man är klar med studierna.
Hennes lärare i måleri på Kungsmad, Tord Magnusson, var med på tävlingen i Lund. Det var han som valde ut henne bland sina elever som tävlande från Kungsmad. Han valde henne för att hon är duktig och för att hon inte blir nervös eller stressad när hon har press på sig.
- Att tävla är ett bra sätt att lära sig att jobba under stress. Vi hade tidspress på oss när vi skulle måla och det var intervjuer också, det var först efteråt jag blev nervös, säger Ellen.
Hon vet att hon är en bra målare, hon behöver inte bli så nervös.
- Jag är väldigt noggrann, jag är nog för noggrann. Om jag ser småfel som jag inte kan göra något åt blir jag irriterad på det, säger Ellen.
När Ellen är klar med utbildningen i sommar återstår det att arbeta i två år som målare. Det måste man göra för att få sitt gesällbrev som målare.
- Jag har lärt mig tekniken på Kungsmad och att det alltid är viktigt att få ett bra slutresultat. Det är en bra utbildning här, men jag har mycket kvar att lära mig. Det är ett socialt yrke att vara målare. Men jag är inte så social, det har jag fått jobba på när jag har varit ute på praktik. Då blir man tvungen att prata mycket, säger Ellen.
Förr var målaryrket helt dominerat av män. Så är det inte numera. Åtta av de tolv målareleverna i Ellens klass på Kungsmad är tjejer och av de nio som gick till final vid tävlingen i Lund är sju tjejer.
- Det har aldrig varit så många tjejer som går på målarutbildningen på Kungsmad som i den här klassen. På arbetsplatserna är det många målare som är kvinnor, det här är något som förändrats de senaste tio åren, förklarar Tord Magnusson.
Ellen har aldrig märkt att männen på arbetsplatserna har behandlat henne på ett speciellt sätt bara för att hon är tjej.
- Nej, de tycker bara att det är kul att det är tjejer som är målare, säger hon.
Det råder inget tvivel om att Ellen har hittat sitt drömyrke.
- Slipning är inte så kul, men annars är allt roligt med det här jobbet. Man får vara kreativ och man får göra olika saker i jobbet. Det negativa är väl att det är tungt fysiskt och sliter på axlar, rygg och knän att stå och måla hela dagarna, säger Ellen.
Måleri-SM arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd inom ramen för WorldSkills Swedens tävling Yrkes-SM.
hans nilsson
- Det är roligt att får vara kreativ och se hur färgerna passar ihop, berättar Ellen Berggren. Foto: Hans Nilsson
- Jag är väldigt noggrann, jag är nog för noggrann. Om jag ser småfel som jag inte kan göra något åt blir jag irriterad på det, säger Ellen Berggren. Foto: Hans Nilsson