NYHETER 2021-9-30 KL. 12:00

Elin delar ut väskor till alla som får diabetes typ 1

Av Anders Jönsson

Elin delar ut väskor till alla som får diabetes typ 1
Elin Cederbrand har sedan 2019 delat ut en väska till alla barn som drabbas av diabetes typ 1. Nu ska även vuxna som drabbas få ryggsäcken. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. I drygt två år har Elin Cederbrand sett till att alla barn som får diagnosen diabetes typ 1 får en ryggsäck fylld med nyttiga grejer och information. Nu ska även vuxna få sig en väska. Totalt handlar det om 1 800 väskor per år.
2016 grundade Elin Cederbrand den ideella föreningen Togther against diabetes 1. Hon gick då andra året på gymnasiet.
– Jag vet knappt hur det kom sig, det var bara en känsla inom mig att jag måste göra något. Då hade jag varit sjuk själv i sex år och hade varit med om så mycket. Jag hade stött på problem, fördomar och massor av strul. Jag kände att jag måste göra något av allt detta, berättar Elin.
Att den lilla ideella föreningen skulle växa sig så stor hade hon en tanke på då.
– Jag tänkte väl från början att det skulle bli lite armband, skänka lite pengar till forskning. Jag hade ganska små ambitioner från början. Sedan har det bara tagit mig på en jäkla resa och jag har bara kört på de idéer som dykt upp.

Ryggsäckar började hon att dela ut i april 2019.
– Man är så utsatt i en svår situation. Det slår ju bara ner, vem som helst kan drabbas. Det är många som inte känner någon med diabetes, och så får man diagnosen. Då får man helt manuellt, i resten av ditt liv, ha koll på en massa saker som är livsuppehållande. Så jag började fundera på den situationen och landade i att jag ville göra något som hjälpte dem som precis fått diagnosen.
Därav ryggsäcken.
– Jag ville göra något som man kunde få en fast punkt mitt i kaoset som kunde hjälpa. Jag hade hört från många att det är mycket stress i början över att man ska glömma någon viktig pryl. Särskilt från föräldrar till barn, som när de skickar i väg dem till skolan.
– Då skapade jag en väska med ett fack för var sak man behöver, så när alla facken är fyllda så har man allt med sig. När den delas ut är den fylld med massor av information och peppande meddelanden.


Inne i ryggsäcken har var grej sitt eget fack.


Fram till nu har den bara delats ut till barn som får diagnosen, men från och med kommer även vuxna att få den.
– Från april 2019 till september 2021 har det varit alla barn, men alla vuxna som drabbas hamnar ju i samma situation med hela livet som kastas omkull så från och med nu ska även alla vuxna som drabbas få en också.
– Så nu blir det precis alla i hela Sverige som drabbas som kommer få en väska.
Väskorna skickar Elin i väg själv.
– Jag skickar ut dem till sjukhusen så man får väskan när man ligger inlagd av personalen.

Allt finansieras av donationer.
– Ja, från privatpersoner och företag. Så jag är helt beroende av att det finns folk som vill göra det här med mig och vara med och bidra. För det kostar ingenting för sjukhusen eller de som får väskan.


Ryggsäcken ser ut som vilken ryggsäck som helst.


Elin Cederbrand gör detta också för att skapa uppmärksamhet och förståelse kring diabetes typ 1.
– Många har en klar bild av diabetes, som är väldigt svår att rucka på. Det är den stora utmaningen. Folk förstår inte att det här är en jätteallvarlig sjukdom och skänker då inte pengar till forskningen.
– Men det är den största livshotande sjukdomen som drabbar barn i Sverige. Det är 900 nya barn som drabbas varje år. Och av någon anledning så ökar det hela tiden. Det är jättemånga bara i Sverige och man vet inte varför.
– Så länge folk tror att det blir bättre med lite kostförändring och motion så fattar jag att folk inte skänker pengar. Grundproblemet är att folk måste förstå att det inte är vad ni tror. Där har vi en jättelång väg kvar att gå i samhället.