Klik venligst
NYHETER 2021-1-9 KL. 19:00

Efter raketattackerna mot Ica - Curovac vädjar om hjälp

Av Hans Nilsson

Efter raketattackerna mot Ica - Curovac vädjar om hjälp
Tonårsgäng har trakasserat John Curovas butik Ica Cityhallen på Sandgärdsgatan i ett par år. Nu har butiken utsatts för tre attacker på kort tid där raketer har sjutits inne i butiken och varit nära att träffa kunder i huvudet. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Efter tre raketattacker mot Ica Cityhallen i Växjö på kort tid där tonåringar skjutit fyrverkeripjäser rakt in i butiken vädjar nu ägaren John Curovac om hjälp.
- Hur ska jag kunna skydda butiken? Jag måste få hjälp av politikerna, säger en skakad John Curovac.
Det började strax innan nyår med att en tonårsgrabb rusade rakt in i Ica Cityhallen på Sandgärdsgatan en kväll vid 20-tiden med en tänd fyrverkeripjäs och sköt den mot folk inne i butiken.
Sedan sprang han ut ur butiken i sällskap med två andra killar i samma ålder som väntat på honom i foajén, vilket syns på bilder från övervakningskameran.
Det blev rökutveckling och butiken fylldes med rök. Flera polispatruller kallades till platsen, men ingen misstänkt gärningsman greps.
- Raketen var nära att träffa två kunder. Det var två tjejer, och den missade dem med en eller två meter. Det var ren tur att ingen blev skadad eller att det inte började brinna i butiken, säger John Curovac.
Dagen efter var det dags igen. Någon stod utanför butiken på gatan och sköt en raket in i entrén och var ytterst nära att träffa två kunder i huvudet, vilket bilder visar från övervakningskameran.

Förra helgen var det dags igen. Enligt John Curovac var det några killar under 18 år som sköt en raket inne i butiken efter att de blivit nekade att köpa cigaretter. Raketen träffade en kunds skor, säger John Curovac.
Stora gäng med kriminella tonåringar har trakasserat Ica Cityhallens personal och kunder tidigare. John Curovac har då slagit tillbaka med metoder som inte alla har gillat.
- Det här är något jag har varnat för i flera år. Nu fick jag tips för några veckor sedan att detta skulle hända. De här kriminella ungdomarna gör ju ingen hemlighet av vad de gör, förklarar John Curovac.
- Jag fick veta att de skulle attackera flera butiker i city med raketer, inte bara min. Det skulle ske på nyårsafton egentligen. Detta berättade jag för Securitas, de skulle sedan meddela polisen om detta.

John Curovac säger att han nu bara kan be allmänheten, politiker och media att ta honom på allvar.
- Jag vet att det finns folk i Växjö som inte tycker om mig, men det här handlar ju inte om mig främst. Det här handlar om kunderna, personalen och om de som bor i fastigheten. Det finns ju flera lägenheter ovanför min butik. Det är bara tur att ingen har skadats allvarligt eller har dött på grund av de här kriminella gängen, men turen tar oftast slut, säger han.
Nu hoppas John Curovac att det går att identifiera den misstänkta gärningsmannen och de två andra som var i hans sällskap. Filmen från övervakningskameran visar tydligt vilka de tre är, enligt John Curovac.
- Det här är ett somaliskt gäng, jag har inte sett dem tidigare. Men jag känner mig rätt utmattad och ensam. Jag behöver hjälp från politiker, socialen och föräldrar. De här kriminella ungdomarna får göra som de vill och jag har varit under attack från dem i ett par år nu. Hur ska jag skydda min butik?


hans nilsson


Vid tre tillfällen den senaste tiden har Ica Cityhallen i Växjö blivit utsatt för attacker där raketer har skjutits rakt in i butiken av tonårsgäng. Här på bilden syns ett av resultaten av det. Foto: Privat