NYHETER 2020-6-12 KL. 14:11

Doctor Blues sjunger om fake news i ny video

Av Hans Nilsson

Doctor Blues sjunger om fake news i ny video
Bluesbandet Karin Rudefelt & Doctor Blues från Växjö har spelat in en ny låt med en video som heter "Smoke This Over". Foto: Bild tagen på Youtube

VÄXJÖ. Bluesbandet Karin Rudefelt & Doctor Blues från Växjö kan inte spela live på grund av coronakrisen. Istället har de spelat in en ny låt, ”Smoke This Over”, med en video till.- Låten handlar om fake news, det är en uppmaning till folk att sätta sig ned och fundera på vad som verkar mest rimligt, säger låtskrivaren och gitarristen Lennart Olofsson.
Doctor Blues med Karin Rudefelt på sång kan vara Växjös hårdast arbetande bluesband.
Bandet med Lennart DrBlues Olofsson på gitarr startade redan i början av 1980-talet och har haft flera olika sättningar sedan dess.
Men grunden i deras musik har hela tiden varit blues med ett modernt uttryck i en mix av influenser från olika genrer inom bluesen och från rock och funk.
Idag består sättningen förutom Lennart Olofsson av Karin Rudefelt på sång, Tobias Magnusson, trummor och Mauro Navarro på bas.
Doctor Blues har skapat sig ett namn inom bluesvärlden i USA till och med. Ett antal intressanta spelningar väntade för bandet runtom i Sverige i år, men det var innan coronakrisen.
- Det blir ju inga nya bokningar nu på grund av corona och de spelningar som redan är bokade är framskjutna till nästa år, förklarar Lennart Olofsson.
Men Doctor Blues har inte legat på latsidan för det. Bandet repar kontinuerligt och spelar in nya låtar. Man har som mål att ge ut en ny EP i slutet av 2020.
Fram tills dess är planen att spela in fyra låtar med en video till varje låt som släpps i omgångar och som ska vara med på EP:n.
Den första låten av de fyra med en video är nu klar och heter ”Smoke This Over”. I dagens samhälle överöses vi med information. Men vad är sant och vad är falskt?
Låten är en uppmaning till folk att fundera kring fake news, berättar Lennart Olofsson som gjort text och musik till låten.
- Vi vill inte skriva någon på näsan, men idag är ju inget en odiskutabal sanning verkar det som. Hur ska man då veta om det är fake news? Jo, man kan sätta sig ned i lugn och ro och fundera på vad som är mest rimligt utifrån den information man har, säger Lennart Olofsson.

Det här ämnet för en bluestext är kanske inte det vanligaste. Men Lennart Olofsson tror att det kan vara ett bra sätt att ge ny näring åt bluesen.
- Bluesen ska leva i sin sin tid och spegla den tid vi lever i. Vad bekymrar folk i vår tid? Det här är ett sätt att hålla bluesen levande, anser han.
Själva videon till ”Smoke This Over” bygger på en idé av Lennart Olofsson. Han och Mauro Navarro har producerat den ihop.
Gästartist på låten är den kanadensiske munspelaren Mick Sherlock. Lennart Olofsson spelade med honom och flera andra bluesmusiker när han var i Kanada för ett par år sedan.
hans nilsson



Karin Rudefelt & Doctor Blues från Växjö är aktuella med nya låten "Smoke This Over" och en video till låten. Man har som mål att ge ut en ny EP i slutet av 2020. Foto: Pressbild



Karin Rudefelt & Doctor Blues från Växjö har som mål att ge ut en ny EP i slutet av 2020. Fram tills dess är planen att spela in fyra låtar med en video till varje låt som släpps i omgångar och som ska vara med på EP:n. Foto:Pressbild