NYHETER 2021-11-23 KL. 15:00

Diana Dontsova kommer till Växjö för att signera sin kokbok

Av Josefin Petersson

Diana Dontsova kommer till Växjö för att signera sin kokbok
– Jag har länge haft en kokbok i tankarna men har inte känt att jag haft tiden att göra en. Men i och med hur läget blev nu i hela världen så kände jag att nu var det perfekt tajming för mig att skriva min egen kokbok. Foto: Freddy Billqvist

VÄXJÖ. Diana Dontsova är född och uppväxt i Växjö, men efter studenten flyttade hon till Lund för att studera och där blev hon kvar och bor numera där. Hon känner sig däremot väldigt hemma i Växjö då hon inte har någon släkt kvar i Makedonien, utan de flesta bor i Växjö. Nyligen släppte hon en kokbok och den 27 november kommer hon till Växjö för att signera kokboken.
– Jag har länge haft en kokbok i tankarna i många år men har inte känt att jag haft tiden att göra en. Men i och med hur läget blev nu i hela världen så kände jag att nu var det perfekt tajming för mig att skriva min egen kokbok. Jag har rötter från Makedonien, min farmor och farfar bodde med oss under min uppväxt så jag har fått både den makedonska kulturen, språket och maten hemma. Samtidigt som jag fått den svenska kulturen, språket och maten i skolan, jag är uppväxt med både och, säger Diana Dontsova.

I dagsläget driver hon företaget Diadonna Ab, som framför allt jobbar med mat och då marknadsföring och matfotografering. Genom det samarbetar de med olika varumärken och tar bland annat fram recept. Nyligen släppte hon sin egen kokbok där hon både skrivit recepten och fotograferat, kokboken heter Diadonnas balkanmat, och livet kring det dukade bordet. Dessutom driver hon podcasten Maten och livet med Walldén och Diadonna, hon har även en matblogg på femina.se.
– Jag har ett Instagram konto med över etthundratusen följare, det var där som min matresa började, jag är uppväxt med mycket mat i hemmet och det lagades mycket mat från grunden. När jag skaffade ett Instagram konto så kändes det naturligt för mig att det var mat jag skulle lägga ut på Instagram, men det var aldrig tanken att det skulle leda till något sådant här stort, säger Diana Dontsova.
Boken släpptes i september och fokuset i den ligger på Balkanmat och den matkulturen som finns på Balkan. I boken kan du hitta recept på Meze som är smårätter, men du hittar också mat för alla årstider. Boken lyfter framför allt de klassiska rätterna på Balkan, men också några rätter som hon har skapat utifrån sina arv, så att säga. Recept som återfinns i boken är exempelvis Ajvar, Baklava och Sarma. Utöver att det är en kokbok så innehåller den även anekdoter och historier kring matkulturen på Balkan.
Den 27 november kommer hon till Växjö för att signera sin kokbok, klockan 11 på Akademibokhandeln i centrum och klockan 14 på Akademibokhandeln på Grand Samarkand.

Hon hoppas i framtiden kunna skriva och släppa fler kokböcker, hon har redan nummer två i tankarna, men vad det är håller hon hemligt tills vidare. Nu vill hon bara njuta av den här boken först. Hon berättar att hon har fått otroligt mycket kärlek i samband med boksläppet och hon är så himla tacksam för det.

Josefin Petersson


Kokboken Diadonnas Balkanmat och livet kring det dukade bordet.