NYHETER 2020-4-26 KL. 19:39

”Det kommer finnas ett smörgåsbord av utbildningar för permitterade”

Av Hans Nilsson

”Det kommer finnas ett smörgåsbord av utbildningar för permitterade”
Region Kronoberg och Karin Palmér har fått en nyckelroll i att samordna utbildningar åt permitterade och arbetslösa i coronakrisens spår i länet. Foto: Region Kronoberg

VÄXJÖ. En satsning på att samordna utbildningar åt permitterade och arbetslösa i coronakrisens spår i länet har inletts. Region Kronoberg har fått en nyckelroll ihop med länsstyrelsen och arbetsförmedlingen.- Det kommer finnas ett smörgåsbord av utbildningar för företag med permitterade och för arbetslösa, säger Karin Palmér på Region Kronoberg.
Coronakrisen har än så länge inte drabbat Kronobergs län lika hårt som Göteborg, Malmö och Stockholm när det gäller varsel och permitteringar.
Hittills har runt 3 000 permitterats i Kronoberg och 1 800 av dem finns i tillverkningsindustrin.
- En del som har permitterats och blivit arbetslösa kommer inte kunna gå tillbaka till sina jobb. De arbetslösa behöver vägledning för att hitta utbildningar som gör att de kan ställa om.
- Det finns redan nu i vår utbildningar i kompetensutveckling som riktar sig till företag. Många företag efterfrågar utbildningar till permitterade, säger Karin Palmér, samordnare av näringslivsfrågor på Region Kronoberg.

För att samordna alla utbildningar och kurser som erbjuds har en styrgrupp bildats med länsstyrelsen och landshövdingen, arbetsförmedlingen och med Region Kronoberg som blir som en spindel i nätet i det här arbetet.
- Vi har det övergripande ansvaret att skanna av vad det finns för utbildningar och vad det är för typ av utbildningar som saknas nu. Det är ett brett spektra, det kan vara alltifrån endagsseminarier till utbildningar på universitetet, klargör Karin Palmér.

För att få en helhetsbild av vad det finns för utbildningar på marknaden samarbetar man med aktörer inom utbildning, kommunerna i länet och näringslivsorganisationer. Det är bland annat Almi, Företagarna, Svenskt Näringsliv, Metall, LO, Teknikföretagen och Destination Småland.
- Bland våra målgrupper finns inte bara företagen med permitterade och de som blivit arbetslösa på grund av coronakrisen, utan även de som inte kommit in på arbetsmarknaden sedan tidigare.
Karin Palmér pekar på att arbetsförmedlingen har fått ökad finansieringen i vårbudgeten för att hantera effekterna av krisen.
- Vi ser nu också att anmälningar till universitetet har ökat med 15 procent till hösten och att många ställer om till digitala utbildningar.

hans nilsson