NYHETER 2020-9-18 KL. 10:35

Det fria ordets hus har flyttat in i Växjö konsthall

Av Hans Nilsson

Det fria ordets hus har flyttat in i Växjö konsthall
Det fria ordets hus kan använda konsthallens utställningslokal. - Vi kommer dra nytta av varandras verksamheter och hjälpa varandra, säger Joakim Granlund, verksamhetsutvecklare på Det fria ordets hus ihop med Nahide Arabadji. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det fria ordets hus har ett mörkt år bakom sig - nu hoppas personalen på en ljus framtid i de nya lokalerna i Växjö konsthall på Västra Esplanaden.- Det kommer bli jättebra här, säger Joakim Granlund, verksamhetsutvecklare för Det fria ordets hus.
Det fria ordets hus invigdes i juni 2014 i gula villan på Kungsgatan 29 i Växjö som en verksamhet inom Växjö kommuns kultur- och fritidsförvaltning.
Målet var att skapa en kulturell mötesplats med en pedagogisk och publik verksamhet där det litterära arvet, yttrandefrihet och de fria uttrycken värnas.

Det fria ordets hus ansvarar även för fristad Växjö, där man sedan 2012 är en fristad för förföljda författare.
Men förra året fick personalen veta att Växjö kommun ville flytta Det fria ordets hus. Dels av besparingsskäl och dels för att det fanns brister enligt brand- och riskanalysen. Det pratades också om nedskärningar i personalen.
En som vädrade sitt missnöje över detta var Joakim Granlund på Det fria ordets hus, bland annat i ett stort reportage i Dagens Nyheter.
- Jag var frustrerad över att man tog besluten utan att förankra och diskutera med oss. Vi hade ju fått fart på verksamheten på Det fria ordets hus, det fungerade bra, förklarar Joakim Granlund.
- Jag kan också att tycka att det är ledsamt att ekonomi får styra så mycket, det var ändå småsummor i det stora hela det handlade om. Man såg inte till antalet aktörer som drog nytta av huset.

Men nu har man hittat en lösning för Det fria ordets hus som personalen är nöjd med. Verksamheten har flyttat in i Växjö konsthall. Där delar Joakim Granlund och Nahide Arabadji kontor med konsthallens personal och en stor samlingssal med plats för 70 personer.
- Vi får även använda konsthallens utställningslokal och ha täta samarbeten med dem. Vi kommer dra nytta av varandras verksamheter och hjälpa varandra. Konsthallens personal är väldigt bra att jobba ihop med, säger Joakim Granlund.
- Så det här blir bra för Det fria ordets hus. Men det kommer också innebära att innehållet i vår verksamhet förändras och att vi får hitta nya sätt att jobba. Vi kommer nog vara mer ute i länet och ha fler work shops och författarläsningar.
Den 19 september invigs samarbetet mellan Det fria ordets hus och Växjö konsthall som nyöppnar efter att ha renoverats från golv till tak under sommaren.
Det är fritt inträde. Man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kommer begränsa antalet besökare för att undvika trängsel.

Programmet varar från 18 till 20. Caspar Forsbergs konstverk ”Allting är egentligen helt skruvat” invigs. Anna-Karin Rasmussons utställning ”Kroppens botten” öppnar, den pågår till den 3 oktober.
Oljudsmusikartisten Koeff framför ”Mental dry cleaner” i samarbete med Media Artes. Hiphopartisten Ramme, uppvuxen i Araby, uppträder. I Kulturvagnen finns konstnärerna Laleh Kazemi Veisari och Barrie James Sutcliffe, och Amanda Ekberg, vinnare i akutpoesitävlingen, läser dikter.



hans nilsson


Joakim Granlund och Nahide Arabadji på Det fria ordets hus har flyttat in i Växjö konsthall på Västra Esplanaden. - Det här kommer bli jättebra för Det fria ordets hus, säger Joakim Granlund. Foto: Hans Nilsson