NYHETER 2021-10-14 KL. 18:00

Det finns så många landsvägar – En turné med John Holm

Av Josefin Petersson

Det finns så många landsvägar – En turné med John Holm
Foto: Alvesta Folkets Hus

ALVESTA. Turnén inleds den 21 oktober på Alvesta Folkets Hus. John Holm är stockholmaren som skrev in sig i svensk musikhistoria på 70-talet, som blivit smålänning på senare år. Han återvände till scenen efter 40 år med en bejublad konsert på Säljerydsfestivalen och nu är det dags för turnépremiär i Alvesta, efter en lång paus från konserter på grund av pandemin.
Sättningen blir fullt band, John Holm, sång och gitarr, Jesper Wihlborg, elgitarr, Alex Holm, munspel, Alexander Gunnarsson, bas och Mattias Sjögren, trummor och möjligen en gäst eller två.
Under 70-talet släppte John Holm tre album, som ofta benämns bland de bästa som givits ut i Sverige. Sordin, 1972, Lagt kort ligger 1974 och Veckans affärer 1976. Sedan dess har John Holm varit tämligen sparsmakad, 1975 gjorde han sin första turné och exakt 40 år senare, 2015, var det så dags för den andra när han gjorde comeback på Säljerydsfestivalen. Sedan dess har han gjort många spelningar runt om i Sverige och med sig har han en trogen skara som älskat och väntat på hans återtåg.
Hans egensinniga röst och djupa texter fortsätter att attrahera lyssnare trots att han inte släppt särskilt många skivor. Bland hans fans finns många musikerkollegor som till exempel Per Gessle och Tomas Andersson Wij.
Just nu är John Holm även aktuell med dokumentären om hans liv som går att se på SVT Play hela året, Det finns så många vägar - En film om John Holm.

Josefin Petersson