NYHETER 2022-4-19 KL. 09:00

Debatt: Norska sjukhuset i Kalnes inspirerande eller avskräckande?

Av Josefin Petersson

Debatt: Norska sjukhuset i Kalnes inspirerande eller avskräckande?
Steinar Sjöborg, hudläkare, Specialistläkarteamet, fortsätter debatten om det nya sjukhuset i Växjö. Foto: Pressbild

INSÄNDARE. ”Norska sjukhuset Kalnes inspirerar till ett nytt sjukhusbygge i Växjö” var rubriken för ett reportage i Smålandsposten den 2 mars, som utgår från att Region Kronobergs utredning om sjukhusplanerna här lyfter fram Kalnes som ett föredöme.

Visst framhävs en del positiva åsikter om Kalnes såväl som tveksamma i artikeln. Men i mitt tycke är helheten alltför ensidigt positiv, glättig. Det nya sjukhuset i Östfolds fylke är så kraftigt underdimensionerat och felplanerat att det i Norge har beskrivits som en katastrof. Hur kan det då anses vara ett föredöme för Region Kronoberg?

Jag anser mig ha en viss erfarenhet därifrån. Jag är född och uppvuxen i Östfold. Jag har arbetat på ett av de tidigare sjukhusen i fylket. Dessutom headhuntades min bror Eddie med bakgrund som civilingenjör, produktionsspecialist och VD för större industrier för att leda fyra tidigare sjukhusenheter i regionen när planerna tog form med att ersätta Östfolds fem tidigare akutsjukhus med det nya i Kalnes, och jag har samtalat mycket med honom i saken. Östfold är till ytan mycket mindre än Kronoberg men där bor 300 000 männniskor, femtio procent fler än här. Då hade Östfoldregionen Norges högsta sjukvårdskostnad per capita, vilket påminner om Region Kronoberg.

Min bror fick sedan i uppdrag att leda planläggningen av det nya centrallasarettet i Kalnes som skulle ersätta de fem tidigare akutsjukhusen. Analysen visade att den dåliga ekonomin i Östfold berodde just på dessa som vart och ett höll sig med höga driftskostnader för akutsjukvård dygnet om.

Eddies huvuduppgift blev att lägga fram detta pedagogiskt och så tydligt för politikerna att dessa skulle inse nödvändigheten av en radikal förändring. Så skedde och man fattade beslut att ersätta fem sjukhus med ett.

När det nya sjukhuset stod klart för 7,8 miljarder norska kronor 2016 räknade man med att kunna sänka sjukvårdskostnaderna med 150 miljoner. ”Pengar, spara, billigast,” blir emellertid oftast kungsord när beslutsfattarna ska gå till verket. Vem lyssnar på och tar lärdom av personalen i verksamheten, de som vet vad det handlar om?

Sanningen är att de 90 000 kvadratmetrarna i Kalnes visade sig långtifrån räcka till för behoven. Det var och är alldeles för få sängplatser, mycket trängsel, för att inte tala om en akutmottagning som fungerar dåligt. Redan första året låg sammanlagt 1610 patienter i korridorerna. År 2018 hade siffran stigit till 3860, sju procent fler året därpå, och så vidare. Man talade tidigt om att komplettera med baracker.

Man räknade med en brist på 60 sängplatser år 2020, 80 platser 2025 och 100 platser 2030 bland annat till följd av en ökande och åldrande befolkning. Sju hjärtpatienter tvingades vid något tillfälle ligga på ”lånade” platser på sex andra avdelningar, vilket ju försvårar en effektiv och rationell vård. Personalomsättningen är hög liksom sjukskrivningarna är många. Många säger upp sig på grund av stress. För att få ta en fikapaus kan man ibland behöva gå flera hundra meter i stället för att ha ett personalrum på avdelningen, Det blir dyra, bortkastade minuter kring kafferasten.

Det statliga kontrollorganet, Statens Helsetillsyn, sammanfattade att sjukhuset i Kalnes bryter mot lagen och utsätter patienterna för oförsvarbart höga risker. ”Överbeläggning är en normalitet,” uttalade Helsetillsynet. Ett föredöme för Region Kronoberg?

Kalnes sjukhus blev alltså underdimensionerad och snart efter att det hade tagits i drift beslöt man att bygga till 1100 kvm för bl a en ny akutmottagning och en helt ny administrationsbyggnad.

Dessutom har alla fem gamla sjukhus ännu sjukvårdsverksamhet i delar av lokalerna, och ”extern sjukvård”, som borde rymmas i sjukhuset, har lagts ut på ytterligare tio lokaler. När man inser att nya sjukhus är för små och inte täcker behoven vare sig nu eller i framtiden, borde man då inte från början ha tänkt på hur man skulle kunna utnyttja den resurs som finns i det gamla sjukhuset? Som CLV här i vår region?

Varför inte då ”ta hem” till CLV andra verksamheter regionen står för: administration, kundvalsenhet, och utlokaliserade kliniker? Dessutom har redan CLV vårdavdelningar och välfungerande enheter med sängplatser så att man slipper fenomenet ”korridorvård” som i Kalnes där lokalbefolkningen knappast upplever sitt nya sjukhus som en succé.

Men vi kan lära oss mycket av Kalnes, också av alla misstag som begåtts där. Utred möjligheten. Bygg nytt för all del men behåll också det gamla CLV.

Steinar Sjöborg, hudläkare, Specialistläkarteamet