NYHETER 2021-2-21 KL. 18:20

Camillas kreativa rum finns i en källare på Skolgatan

Av Hans Nilsson

Camillas kreativa rum finns i en källare på Skolgatan
Camilla Wårlind Myhrberg öppnade Millas Kreativa Rum, en verkstad med inredningsbutik i en källare på Skolgatan 1 C i Växjö, när pandemin var som värst i november. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Camilla Wårlind Myhrberg har varit privat rådgivare på banker, drivit café och jobbat som elevassistent - nu har hon hittat hem med Millas Kreativa Rum. En verkstad med en inredningsbutik i en källare på Skolgatan i Växjö.
- Jag öppnade i november när pandemin var som värst, och sedan årsskiftet har jag inte haft en enda kund förutom kompisar som har varit här och stödköpt. Men jag ser stora möjligheter med det här stället, jag tror folk behöver det här, säger hon.
Camilla Wårlind Myhrberg, 53 år, är nog ett känt ansikte för ganska många Växjöbor. Mycket tack vare Millas Home and Coffee som hon drev med stor framgång i källaren under Ur och Penn på Klostergatan 7 från 2008 till 2010.
- Det var min dröm att ha ett café och det gick jättebra, det var kö ut på gatan ibland. Men jag jobbade för mycket och höll på att bränna ut mig. Jag var tvungen att sälja det till slut, säger Camilla.

Innan hon startade Millas Home and Coffee jobbade hon på bank i Växjö, Åseda och Tingsryd i 20 år. Det började hon med redan 1986.
Camilla var anställd på Nordea, SE-banken och Handelsbanken och blev med tiden privatrådgivare åt kunder som skulle låna pengar för att köpa fastigheter.
- Det var stor skillnad på att jobba på bank på 80-talet när jag började och hur det blev sedan. Jag ville möta kunderna öga mot öga och hjälpa dem, berättar hon.
- Jag fick väldigt bra omdömen från kunderna, men jag trivdes inte med hur banken tyckte att jag skulle jobba. Det blev mer och mer regler och dokumentation och mindre tid över åt kunderna, jag mådde inte bra av det så jag slutade på banken.
Man kan tycka att steget är stort från bankvärlden till att driva eget café och till den verksamhet Camilla nu är mitt uppe i med Millas Kreativa Rum. Men själv tycker hon att det finns en röd tråd.
- Jag är väldigt social och älskar människor, jag tycker om att träffa människor och att jobba med dem öga mot öga, säger hon och ler stort.
Det senaste projektet i hennes liv, Millas Kreativa Rum, kom till när hon blev av med jobbet som elevassistent på Växjö Fria Gymnasium.
- Jag sökte en massa jobb, men jag fick inget. Våren 2020 fick jag en idé om att jag skulle öppna en kreativ verkstad. Då trodde jag inte att pandemin skulle bli långvarig, förklarar Camilla.
- Jag tänkte också att det är bättre att jag startar något eget än att jag går arbetslös. Jag hittade den här charmiga källarlokalen på Skolgatan 1 C och den är perfekt för det jag vill göra.

Där i källaren har hon skapat sin egen värld. Hon beskriver det som en kreativ verkstad för bland annat silversmide och betong och med en liten inredningsbutik med nytt och nött.
- Jag gör smycken med egen design och efter önskemål. Jag har alltid varit kreativ och alltid tyckt om att jobba med händerna. Det har varit en kontrast till de jobb jag haft, säger hon.
I butiken finns bland annat ljusstakar, ljus, smycken, kakfat, betongföremål, ljuslyktor, tavlor och porslin. Hjärtan är ett tema som går igen i det mesta här.
Men den stora grejen är inte butiken utan verkstaden och de aktiviteter hon vill skapa kring den.
- Här vill jag satsa på att ha after work på kvällarna med work shops, pyssel, företagsevent, drop in och barnkalas. Inredningsbutiken ser jag mer som ett komplement till det, förklarar hon.
Eftersom lokalen är 100 kvadratmeter stor får det vara tio personer där samtidigt, enligt pandemilagen.

Camilla hann ha ett antal work shops och pysselkvällar i november och december i källaren. Det gick rätt bra i början, hon hade ett tiotal kunder per dag.
Men sedan årsskiftet har hon inte haft en enda kund.
- Det är bara några kompisar som har varit här och stödköpt av mig. Jag sitter oftast vid det stora kreativa bordet och gör saker, och jag trivs jättebra i de här lokalerna.
- Det är klart att det känns konstigt att sitta här ensam hela dagarna. Man får vara beredd på det här när man öppnar i dessa svåra tider, men jag ska hålla ut länge.
Camilla har öppet tisdagar och torsdagar klockan 12-18 och lördagar klockan 11-14. Hon jobbar också som frukostvärdinna på deltid på HRM Software i Växjö.
Nu hoppas hon på att vaccinet ska göra att folk börjar gå ut och vågar göra saker igen.
- I höst och till julhandeln tror jag det kommer folk. Det blir ju lättare att ha pyssel, workshops och events. Jag tror att folk behöver det här istället för att gå på after work på puben, säger Camilla.


hans nilsson


- Det är klart att det känns konstigt att sitta här ensam hela dagarna. Man får vara beredd på det här när man öppnar i dessa svåra tider, men jag ska hålla ut länge, säger Camilla Wårlind Myhrberg. Foto: Hans NilssonPå Millas Kreativa Rum på Skolgatan 1 C har Camilla Wårlind Myhrberg skapat sin egen värld. Hon beskriver det som en kreativ verkstad för bland annat silversmide och betong och med en liten inredningsbutik. Foto: Hans Nilsson