NYHETER 2020-11-2 KL. 20:02

Butikerna har klarat corona bra: ”Många är måna om den lokala handeln”

Av Hans Nilsson

Butikerna har klarat corona bra: ”Många är måna om den lokala handeln”
- Vi har inte haft någon konkurs i handeln i Alvesta. Corona har gjort att en del tycker att det är osäkert att åka iväg och handla på andra orter, förklarar Viktoria Åkesson Forss. Foto: Privat

ALVESTA. Handeln i butikerna i Alvesta under coronakrisen har gått ganska bra, enligt Viktoria Åkesson Forss, som sitter i styrelsen för Alvesta Handel och som äger leksaksbutiken Lilla Bus och Lilla Hem på Storgatan 15.- Det är säkert tufft för en del. I min butik märker jag att många är måna om den lokala handeln under corona, säger hon.
Coronakrisen har slagit hårt mot viss handel runt om i landet. De som säljer kläder och skor, till exempel, har det extra tufft.

I Alvesta har näringslivet som helhet klarat sig bra. Det är exempelvis inte fler konkurser i år än förra året, vilket Ola Agermark, näringslivsansvarig på kommunen, kunde berätta efter att man hade gjort en stor enkätundersökning nyligen.
Inom handeln i Alvesta verkar det vara en liknande bild.
- Vi har inte haft någon konkurs i handeln i Alvesta. Det rullar på bra i min butik. Corona har gjort att en del tycker att det är osäkert att åka iväg och handla på andra orter, förklarar Viktoria Åkesson Forss.
- Folk stöttade verkligen handeln i Alvesta från mars till juni, nu hoppas jag att det fortsätter så. Det är rätt många som känner att de vill måna om den lokala handeln i Alvesta, det är mitt intryck i alla fall när jag pratar med mina kunder. De har valt att handla i Alvesta för att handeln här ska finnas kvar, lägger hon till.

Med tanke på corona känner antagligen folk i allmänhet att det är säkrare att handla i Alvesta än att trängas på en galleria eller i en stadskärna, tror Viktoria Åkesson Forss.
- Många kunder har ringt i förväg och så har vi i butikerna i Alvesta sprungit ut med varorna och kunderna har swishat sin betalning. Smidigt för att slippa möta andra människor, säger Viktoria Åkesson Forss.
- Men det är nästan aldrig så mycket folk i Alvesta centrum så att det blir stora samlingar. Man kan ju dessutom parkera bilen nära butiken och lasta in varorna snabbt och smidigt. Så det är många fördelar med att handla i Alvesta.


hans nilsson



- Folk stöttade verkligen handeln i Alvesta från mars till juni, nu hoppas jag att det fortsätter så, säger Viktoria Åkesson Forss, som sitter i styrelsen för Alvesta Handel och som äger leksaksbutiken Lilla Bus och Lilla Hem. Foto: Privat