NYHETER 2021-4-20 KL. 10:30

Bengt har skrivit en livsbejakande bok om döden

Av Hans Nilsson

Bengt har skrivit en livsbejakande bok om döden
Bengt Carlbergs senaste bok är inte ett resultat av pandemin.- Nej, jag påbörjade boken innan pandemin. Det här är en livsbejakande och humoristisk bok om livet och den fortsatta existensen i Dödsriket, klargör han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Bengt Carlberg har tidigare skrivit tre deckare som utspelar sig i Växjö - men i den nya boken har han lämnat den genren och Växjö och tagit klivet rakt in i dödsriket.- ”Välkommen till Dödsriket” är en livsbejakande bok om livet och döden, en absurd och humoristisk skildring av existensen efter döden, berättar Bengt Carlberg.
Han är född i Göteborg 1963, men 1984 kom Bengt Carlberg till Växjö för att plugga franska och engelska på högskolan. Det ledde till jobb som lärare på högstadier i Alvesta och Växjö och med tiden blev han rektor på gymnasiet.
Men efter 20 år hade han tröttnat på skolans värld och 2010 sadlade han om och blev arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Växjö.
Där jobbar han numera som verksamhetsutvecklare på huvudkontoret i Stockholm. Efter att ha pendlat i några år jobbar han hemifrån sedan den 6 mars förra året på grund av pandemin.

Vid sidan av studierna och de olika jobben har Bengt hela tiden haft en stor passion.
- Redan när jag var liten slukade jag böcker, jag läste alla klassikerna. Men även Kitty-böckerna faktiskt. Senare blev det väldigt mycket Agatha Christie, Joseph Heller och Douglas Adams.
- Jag har haft ett uppdämt behov av litteratur och att skriva i flera år. Det är klart att det har funnits en dröm om att bli författare också. Så jag satte mig ned och började skriva på en bok 2009, det var när jag hade slutat som rektor och var mellan två jobb. Jag ville skriva en deckare och det skulle vara en miljö där jag själv befann mig.

Skrivandet resulterade i deckaren ”Popularitetsklubben”, som gavs ut 2011 på bokförlaget Recito Förlag i Malmö. Ett förlag som specialiserat sig på små upplagor och att göra förlagsvärlden tillgänglig för författare.
Berättelsen utgår ifrån kriminalinspektören Johan Fransson och hans kollegor vid Växjöpolisen. Året därpå kom ”President McKinleys sista dagar” och 2016 gavs den sista boken i trilogin ut, ”Projekt X”.
I trilogin får läsaren följa Johan Franssons liv som polis i Växjö med kända miljöer och fiktiva karaktärer.
Bengt tjänstgjorde som beredskapspolis i Växjö i flera år. Det hade han stor nytta av när han skrev böckerna.
- Jag fick en insikt i polisens arbete och lärde mig hur jargongen kan vara mellan poliser. De poliser som har läst mina böcker har sagt att de tycker att de oerhört underhållande.
- Det är några poliser i Växjö jag har tänkt på när jag har skapat Johan Fransson. De känner nog igen sig. Men Johan Fransson har också många egenskaper som jag själv har. Han är en drömmare och något disträ, med ett rikt fantasiliv, och lyssnar på 70-talsrock som Led Zeppelin och Deep Purple.

Bengt kom till en punkt där han kände sig klar med deckarförfattandet och sin polisgrupp. Han ville byta genre och funderade i ett par år på vad han skulle skriva istället.
- Skulle jag skriva något roligt istället? Humor är svårt, och humor om döden och den fortsatta existensen är ännu svårare, konstaterar han.
Men det är precis det hans senaste bok ”Välkommen till Dödsriket”, som precis kommit ut på Recito Förlag, handlar om. Boken är inte ett resultat av den rådande pandemin.
- Nej, jag påbörjade boken innan pandemin. Det här är en skruvad, filosofisk, livsbejakande och humoristisk bok om livet och den fortsatta existensen i Dödsriket, klargör han.

I berättelsen, vars satiriska ton är inspirerad av Douglas Adams ”Liftarens guide till galaxen”, står Louis Winterbottom III i centrum. Han är en miljardär och arvinge till ett familjeimperium i USA som dör i en olycka.
Men hans död är bara början på ett äventyr som bär rakt in i evigheten bland alla andra miljardtals människor som har dött och fortsatt att existera i Dödsriket.
- Det lätt absurda är en ledstjärna för mig. Efter döden kommer man till Nekropolis som ligger på en åker utanför staden Charleroi i Belgien, men i en annan dimension. Det finns en statsförvaltning där och existensen i Dödsriket kan på många sätt liknas vid det liv vi lever här på jorden, eller inte alls.
- Det är många sidohistorier i berättelsen och flera galna situationer med satiriska blinkningar till vår värld. Men i grund och botten är det här en bok om kärlek, tillit, samhörighet och vänskap.

Bengt betraktar sig inte som troende eller som religiös. Det är inte det som har fått honom att skriva en sådan här bok.
- Jag kände helt enkelt att jag behövde en ny utmaning som författare. Sedan har jag väl som alla människor funderat rätt mycket på livet och döden genom åren.
Trots att ”Välkommen till Dödsriket” är Bengts fjärde roman sedan 2011 så har han inga ambitioner att leva på att vara författare.
- Min första roman, ”Popularitetsklubben”, var bland de mest utlånade böckerna på Stadsbiblioteket i Växjö under två-tre månader 2011 och den sålde i 800 exemplar, berättar Bengt.
- Det vore fantastiskt att kunna leva på att skriva böcker, men det är få författare i Sverige som lyckas med det. Jag är en hobbyförfattare och en liten läsekrets räcker gott för mig.


hans nilsson



- Efter döden kommer man till Nekropolis som ligger på en åker utanför staden Charleroi i Belgien, men i en annan dimension, berättar Bengt Carlberg om sin bok. Foto: Hans Nilsson



- Humor är svårt, och humor om döden och den fortsatta existensen är ännu svårare, konstaterar Bengt Carlberg. Foto: Hans Nilsson