NYHETER 2022-1-16 KL. 22:51

Belysning byts ut i Växjö – nu blir det energibesparande LED

Av Thomas Edgren

Belysning byts ut i Växjö – nu blir det energibesparande LED
Torget vid Västerbron tar stadsträdgårdsmästare Göran Svantesson gärna som exempel på en snygg design med lampor hängande i linor som skapar mönster på marken. Foto: Thomas Edgren

VÄXJÖ. Just nu håller man på att byta ut mängder av armaturer i Växjö centrum, allt för att ersätta energikrävande gatulampor med den nya LED-tekniken. Det handlar om byte av tusentals armaturer som innebär att Växjö kommun kan spara cirka 60 procents energiförbrukning.
- Vi har runt 24 000 armaturer varav 7 500 är bytta till LED. Förutom lägre energiförbrukning har LED en längre livslängd och driftkostnad. Vi har nya riktlinjer vad det gäller Växjö centrum som vi jobbar mot, och där ingår planering av den allmänna belysningen, säger kommunens stadsträdgårdsmästare Göran Svantesson.

Han är en av flera personer som är med och beslutar var och på vilket sätt det ska lysas upp i Växjö. Han arbetade tidigare som landskapsarkitekt.
- Förutom den grundbelysning som finns i Växjö enligt våra nya kommunala riktlinjer, kan en estetisk belysning skapa en extra karaktär åt våra olika småtorg och platser i Växjö centrum, menar han.

En av de platser där Göran och hans kollegor vid Samhällsbyggnadsförvaltningen (ny organisation sedan 1/1 2022) varit med att skapa belysning för, både trygghetsmässigt och estetiskt är torget vid Västerbron söder om järnvägen. Här sitter ”rör” på linor som lyser upp det mesta av torgytan, samt mindre armaturer som kompletterar och skapar ett mönster av en vacker ”stjärnhimmel” på torget.
- 2020 skapade vi ett liknande mönster på Klostergatan, mellan Norrgatan och Storgatan och mellan Sandgärdsgatan och Norra Järnvägsgatan berättar han och tipsar om att det på Västergatan sedan många år tillbaka finns speciella kuber med belysning inifrån, ljus som kommunen kan byta färg på i olika sammanhang.
Vattentorget och Linnéparken är andra platser där Göran varit engagerad med att ge unga och gamla en extra upplevelse genom speciell ljusdesign på marken.
- Den nya LED-tekniken har skapat många möjligheter, inte minst med färgbyten. Vi kan numera anpassa färgsättning efter tillfälliga arrangemang, berättar han och avslöjar att det finns planer på att integrera ljus under formklippta träd där färgen kan ändras vid nya Pär Lagerkvist plats intill nya kommunhuset, samt i korsningen Storgatan/Kungsgatan. I korsningen Storgatan/Kungsgatan kommer Växjö Citysamverkan ta fram ett förslag.

Göran ser att det finns fler platser i Växjö där det skulle kunna satsas mer på ljussättning och berättar att man har ett samarbete med Växjö Citysamverkan och Fastighetsägarna om detta.
- Jag har möjlighet att lyfta frågan om belysning i förvaltningen - vi har en del pengar avsatt för belysning för att lyfta upp Växjös kvaliteter längs ”behovsstråk”, där människor rör sig ofta.
- Det gäller att ha belysning på de rätta ställena. Belysning på fasader kan ge en trygghet när man vandrar i centrum och samtidigt en trafiksäkerhetsfråga. Och belysning av konstverk och vissa speciella träd ger lite extra touch på promenaden. Kan vi kombinera trygghet och samtidigt lyfta fram intressanta saker i Växjö som människor uppskattar, har vi gjort ett bra jobb.

Ett av de senaste projekten där kommunen jobbat med att både skapa trafiksäkerhet och estetiskt fin belysning är nya Bäckaslövsvägen. Nu är halva biten klar och trafiken påsläppt.
- Och så kommer vi generellt börja att belysa fler av kommunens lekplatser. Något som blir lättare nu med den låga energiförbrukning som LED-tekniker ger!

Thomas Edgren


Spännande ljusmönster i Linnéparken. Och nu ska fler av kommunens lekplatser ljussättas. Foto: Thomas Edgren