NYHETER 2020-6-19 KL. 16:28

Bästa kompisarna öppnar restaurang ihop

Av Hans Nilsson

Bästa kompisarna öppnar restaurang ihop
Pierre Gustavsson och Erik Isaksson har varit bästa kompisar sedan sedan de var barn. Nu har de båda 27-åringarna öppnat en restaurang ihop på Sandgärdsgatan i Växjö - Signatur Vin & Bistro. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sandgärdsgatan i Växjö har fått en ny restaurang - Signatur Vin & Bistro. Det är bästa kompisarna Pierre Gustavsson och Erik Isaksson som har tagit över Rustiques gamla lokal. De satsar på klassiska rätter med en modern touch och en varierad vinlista. - Det här har jag drömt om i flera år, säger kocken Pierre.- Jag går hit med ett leende på läpparna varje dag, lägger barchefen Erik till.
Det var i vintras som Pierre Gustavsson och Erik Isaksson hörde att Rustiques ägare ville sälja restaurangen på Sandgärdsgatan 12, mitt emot Kafé de luxe.
Och det var då de bestämde sig för att köpa stället. Den 24 april var affären i hamn.

Efter att ha renoverat lokalen i flera veckor hade de premiär för speciellt inbjudna förra lördagen och i söndags var det officiell premiär.
Att öppna en restaurang mitt i coronakrisen är ingen självklarhet. Men Pierre och Erik sjuder av energi och de tror stenhårt på att de kommer att lyckas.
- Det är klart att vi funderade, men folk måste ju käka och underhålla sig själva och med tiden kommer det här att återgå till det normala, tror Pierre.
- Visst tvekade vi lite, men vi är väldigt optimistiska. Den här smittan kommer inte vara för evigt, fortsätter Erik.
De är bästa kompisar sedan de var små. Nu har de båda 27-åringarna nått fram till den stora drömmen att ha ett eget företag.
- Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv. Jag och Pierre har jobbat ihop på mässor och festivaler, nu kände vi att det var dags att starta något ihop, säger Erik.
- Redan när jag utbildade mig till kock på gymnasiet drömde jag om att ha en egen restaurang, berättar Pierre.

Erik är son till ena ägaren av Alvestaglass. Redan för tio år sedan började han jobba i glassfabriken och blev med tiden chef. Men han kände att han ville göra något annat i livet så han åkte till Thailand och gick en bartenderkurs.
När han kom hem till Växjö jobbade han som bartender på 4 Krogar och Sports bland annat.
Pierre började jobba i köket på Aptit Kök & Bar i Växjö efter kockutbildningen på gymnasiet. Efter några år där åkte han till USA och jobbade på en restaurang i närheten av Chicago.
Nu har han en massa erfarenhet och är redo att laga mat åt gästerna på Signatur Vin & Bistro.
- Jag kommer laga klassiska rätter med en modern touch och jobba efter säsong. Nu på sommaren blir det en del pepparrot till exempel, förklarar Pierre.

Dan kommer vara ansvarig för baren och själva restaurangen. Till sin hjälp har han två servitriser.
- Vi vill att alla ska känna sig välkomna och att alla ska ha råd att äta här. Det ska vara en helhetsupplevelse med maten på tallriken, drycken i glaset, bemötandet från servitriserna och musiken från trubaduren, förklarar Erik och fortsätter:
- Vi ska ha levande musik på onsdagar, fredagar och lördagar och kanske även på söndagar. På söndagar kommer vi försöka få alla krögare som är lediga att besöka oss. Och vinlistan med 35 sorters vin kommer ha en bra bredd med torrt, syrligt, halvtorrt och sött vin.

Signatur Vin & Bistro har två uteserveringar, en i Bländapassagen och en på Sandgärdsgatan. Dessutom 44 platser inomhus. Med tanke på corona vidtar de vissa åtgärder.
- Vi placerar borden med en och en halv meters avstånd, vi har handsprit och information om vad som gäller med tanke på smittan, säger Erik.

hans nilsson


Erik Isaksson och Pierre Gustavsson från Växjö som nu öppnar Signatur Vin & Bistro på Sandgärdsgatan sjuder av energi och glädje och de tror stenhårt på att de kommer att lyckas. Foto: Hans Nilsson



Signatur Vin & Bistro som drivs av Pierre Gustavsson och Erik Isaksson kommer ha två uteserveringar. En i Bländapassagen och en på Sandgärdsgatan. Foto: Hans Nilsson