NYHETER 2020-5-31 KL. 09:56

Auktionsföretag storsatsar på Växjö: ”En bra marknad för oss”

Av Hans Nilsson

Auktionsföretag storsatsar på Växjö: ”En bra marknad för oss”
Här är delar av personalen på Drott Auktioner & Bohagsservice AB som ska jobba i Växjö: Liam Lage, Owe Frödin, Sabri Mohammad och Niklas Lundström. Lars och Lena Jeppesen saknas på bilden som är tagen i Nybro på huvudkontoret. Foto: Privat

VÄXJÖ. Drott Auktioner & Bohagsservice AB är namnet på ett nytt företag som nu har etablerat sig i Växjö med sex anställda och kontor på Storgatan 26. Man köper upp bohag och håller auktioner och har loppisar. - Växjö och Kronobergs län är en bra marknad för oss, det går redan väldigt bra här, säger Owe Frödin, koncernchef och grundare av företaget.
Det var 1986 som Owe Frödin startade företaget Frödins Fönsterputs - Städ och Golvslipning AB i Stockholm.

Med tiden började företaget erbjuda flytthjälp också och det var då Owe Frödin fick en idé till ett nytt företag.
När de jobbade med att flytta bohag såg han att det var lukrativt att auktionera ut vissa saker.
Owe Frödin startade därför Drott & Company Bohagsservice AB 2019 som snart omvandlades till ett auktionsföretag.
- Vi har en stor bredd och erbjuder helhetslösningar. Ett typiskt uppdrag ser ut så här. En anhörig kontaktar oss och vill att vi tar hand om inventarierna i ett dödsbo. Vi auktionerar ut det som vi finner värdefullt och som går att sälja på auktion, det andra säljer vi som loppis på en secondhandbutik, förklarar Owe Frödin.
- Vi har en lång erfarenhet av professionell hantering av dödsbon och vi har egna värderingsmän. Men vi tömmer och städar dessutom bostaden och erbjuder trädgårdsarbete, och vi hjälper även äldre att flytta från hus till lägenhet till exempel.

Owe Frödin flyttade från Stockholm till Alstermo i Uppvidinge kommun redan 2016 för att satsa på Kronoberg, Kalmar och Blekinge.
Han utgår från ett kontor i Nybro som företaget öppnade förra året. I Nybro har företaget även egna lokaler centralt för auktioner och secondhandförsäljning.
- Nu i coronatider har vi haft auktioner online istället och vi har även startat webbshop. Det har gått förvånansvärt bra, väldigt bra faktiskt. De hittar oss i Danmark, Belgien och Norge till och med.
- Men målet är att hitta auktionslokal i Växjö också och en lokal för secondhand som gärna ligger bredvid. Vi letar efter det nu, klargör Owe Frödin.
Företaget säljer allt möjligt som de får in via bohagen. Det är smycken, guld, silver, konst, och bilar.
- Vi säljer det mesta. Nu under corona har det varit en stor ökning av föremål som utemöbler, verktyg och husbilar som folk vill sälja. Utemöbler går jättebra nu. Husbilarna säljer bra för att många kommer semestra hemma i år.

Owe Frödin verkar inte ångra sin flytt. Han trivs med lugnet i Uppvidinge och med att slippa bilköerna i Stockholm. Dessutom är det nära till Kalmar, där man också har kontor, och till Blekinge och hela Kronobergs län som man nu satsar stenhårt på.
- Det är ju inte samma konkurrens här som i Stockholm. Där har vi Bukowskis att konkurrera med och det är ett väldigt känt varumärke. Nu är vi dessutom mitt i Glasriket med kontoret i Nybro och det dyker ofta upp fina glasföremål här.
- Det finns en bra marknad för oss i Växjö och Kronoberg och på Öland och Blekinge. Så det går väldigt bra redan för oss här, förklarar Owe Frödin.


hans nilsson



Här är delar av personalen på Drott Auktioner & Bohagsservice AB som ska jobba i Växjö: Liam Lage, Owe Frödin, Sabri Mohammad och Niklas Lundström. Lars och Lena Jeppesen saknas på bilden som är tagen i Nybro på huvudkontoret. Foto: Privat