Klik venligst
NYHETER 2021-4-12 KL. 14:05

Att finna glädjen i det vardagliga

Av Hans Nilsson

Att finna glädjen i det vardagliga
Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Pressbild

Känslan av att klara en uppgift oavsett om det är kopplat till arbete, idrott eller skola kan vara mycket positiv.
Som medarbetare kan man få högre lön, nya arbetsuppgifter eller en klapp på axeln. Är man friidrottare kanske man hoppar högre eller längre? I skolan fixar man en tentamen och kan njuta av den känslan. För egen del kan jag känna stor tillfredsställelse när jag skapar nya affärsmöjligheter eller finner en ny relation som kan leda till såväl vänskap som samarbete i olika former.
Dock är det ibland de små sakerna i vardagen som ger mig en härlig känsla av att lyckas med något jag inte först trodde jag skulle klara av.

Vi har en tio år gammal torktumlare som troligen börjar sjunga på sista versen. Det enkla hade varit att kassera och köpa nytt, eller be en reparatör komma och titta på den. Nu bestämde jag mig själv för att lösa problemet med glappet i handtaget.
Limning har inte varit min specialitet, men denna gång skulle jag ge det en chans. Power Epoxy låter starkt, det köper jag. Full effekt uppnås efter 24 timmar står det på tuben, jag ville nästan spärra av hela tvättstugan så ingen förstörde mitt hantverk.
Nästa kväll är det dags för test, handtaget sitter som gjutet. Lyckan total, jag har lyckats med något som jag inte tidigare provat.

Nyligen hade min pappa fotat en vacker fasan i trädgården. Han skickade över en bild på sms och jag svarade att han borde lägga upp den fina bilden på Facebook. Pappa har aldrig publicerat något på Facebook, han har dock har en Iphone. Efter lite telefonsupport lyckades han vid 82 års ålder publicera sitt första inlägg, både han och jag kände oss rätt nöjda att vi löste det tillsammans.

Att finna glädjen och tillfredställelsen i det vardagliga tror jag vi alla mår bra av. Jag tror även det är viktigt att använda förmågor som vi normalt sett inte använder i våra vardagliga yrkesroller. Ibland löser vi problem på egen hand eller så gör vi det tillsammans med andra. Hjärnan får utmaningar på ett annat sätt och vi själva och andra utvecklas när vi provar nya saker. Lyckas man även spara pengar som egen reparatör eller hjälpa sin pappa att bli influenser är det ju en lysande kombination.

Mats Ekenstamkrönikör