Atrium: ”Arbete och välfärd har gjort business av vår verksamhet”
Av Hans Nilsson
Mats Jönsson, verksamhetsledare på Atrium, vid Café Lybäck på Teleborg som ingår i Atriums verksamhet där Gabriella Grapenskog arbetar och där Diana Lundgren är handledare. Anders Frånlund är anställd på Snicken på Atrium. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Den ideella föreningen Atrium i Växjö har hjälpt flera hundra personer med psykisk funktionsnedsättning att få en större livskvalitet via arbetsträning och andra insatser. Men de senaste åren har resurserna minskat kraftigt och flera anställda har slutat.
- Atrium är livsuppehållande för många, men nämnden för arbete och välfärd och Oliver Rosengren har gjort business av vår verksamhet och Arbetsförmedlingen har dragit sig undan. Det skapar oro och stress hos vår målgrupp, säger Mats Jönsson, verksamhetsledare på Atrium.
Atrium startades 1997 som ett projekt och blev snart ett socialt företag med målet att hjälpa en grupp av människor som har det svårt att få eller behålla en anställning på den ordinarie arbetsmarknaden.
Det handlar om personer med olika funktionsnedsättningar. På Atrium har man målet att ge dem en plats att växa i lugn och ro där de kan känna gemenskap och få framtidstro - och där de i bästa fall med tiden kan ge sig ut i samhället och få ett arbete.
Atrium erbjuder arbetsträning, arbetstillfällen, rehabilitering och delaktighet. Man har flera verksamheter där man utför tjänster och producerar varor - men med målet att ha arbetsdeltagaren i centrum.
- Atrium är en otroligt viktig verksamhet. När det drar sig mot sommar eller julledighet säger en del av våra deltagare att de tänker skriva in sig på en klinik istället för att sitta isolerade i sina hem med sina tankar, berättar verksamhetsledaren Mats Jönsson.
- Vi försöker bygga upp varje person som kommer hit. Varje år är det minst fem-sex personer som lyckas gå vidare till utbildning eller få jobb på den ordinarie arbetsmarknaden, lägger han till.
I Atriums verksamhet finns Fidos hunddagis på Teleborg med Café Lybäck som granne, man driver snickeri, ramverkstad och cykelverkstad på Verkstadsgatan och har bygg och snickeri vid parkförvaltningens byggnad nära Lillestadskolan.
Vanligtvis är man 80 till 100 personer i verksamheten.
- Just nu är vi totalt 91 personer och av dessa är 22 anställda. Man kan säga att vi säljer produkter och tjänster och service till företag, tekniska förvaltningen, privata kunder och organisationer. Vi skapar sysselsättning och arbetsträning åt Arbetsförmedlingen, Arbete och Välfärd och Region Kronoberg, förklarar Mats Jönsson.
Atrium har inga bidrag utan man lever i stort sett helt på de jobb och uppdrag man får - förutom ett varierande grundstöd på 450 000 till 1, 2 miljoner kronor från Socialstyrelsen per år sedan 2015. Men det stödet räcker inte långt, påpekar Mats Jönsson.
Han känner en oro för ekonomin i verksamheten. De senaste åren har den försämrats rejält och han är kritisk till Arbetsförmedlingen.
- Det finns en slapphet nationellt hos Arbetsförmedlingen när det gäller långtidsarbetslösa. De drar sig undan ansvaret och har glömt bort vår målgrupp. Om man tittar på ersättningen för individuell arbetsträning har den varit 150 kronor per dag ända sedan 2010, till exempel.
Men han riktar främst sin kritik mot nämnden för arbete och välfärd. Mats Jönsson anser att den besparing som nämnden införde med minskad ersättning till utförare av tjänsten är 293 000 kronor varje år sedan 2017. Ytterligare sänkta ersättningar beslutades i vintras.
- Arbete och välfärd och Oliver Rosengren, som var ordförande i nämnden då, införde business av vår verksamhet 2017. Vår målgrupp, personer med psykisk funktionsnedsättning, är en sårbar grupp, säger Mats Jönsson.
- Men Rosengren och nämnden ville göra det här till en affärsverksamhet där man tittar på hur många timmar varje person är på plats. Vi som är anställda ska sitta och göra bedömningar av individen ihop med handläggare på förvaltningen, där individen är med. Det finns stor risk för att det blir konflikter istället för samförstånd i varje enskilt ärende.
Mats Jönsson berättar att han och anställda på Atrium haft möten och samtal med Oliver Rosengren om detta.
- Han lyssnade på oss, men han tog i grunden inte till sig vad vi förmedlade. Nu är många i vår verksamhet oroliga. De undrar vad som kommer hända med dem och om de kommer få vara kvar.
Samtidigt vill han ge Oliver Rosengren stor uppskattning och beröm för viljan att utveckla.
- Dessvärre upplever jag att initiativen i de här delarna omgärdas av en slags ”följa John”-syndrom där idéerna inte följts upp med ärliga konsekvensanalyser. Nämnden har gått till beslut utan fullständiga underlag och förvaltningen har troligen inte varit tydliga nog med att förklara följderna.
- Vi vill ju fortsätta utveckla verksamheterna på ett bra sätt för målgruppen tillsammans med Arbete och Välfärd, men det bygger troligen på att vi kan backa tillbaka och ta utgångspunkt i den modell som var innan 2017, menar Mats Jönsson.
Atrium har tvingats göra personalminskningar med 16 procent på grund av den nya modellen för sysselsättning som infördes 2017, enligt Mats Jönsson. Han anser att situationen har blivit så påfrestande att anställda dessutom sagt upp sig.
- Vi var 28 anställda 2019, nu är vi 22. Flera har slutat på grund av att det har blivit för tufft och att det har blivit för hårda krav på både de anställda och på deltagarna. De humanitära förlusterna med färre arbetstillfällen för målgruppen har också inneburit minskade skatteintäkter som är betydligt högre än nämndens besparingar. Följden är inget annat än funktionell dumhet.
hans nilsson