NYHETER 2021-9-26 KL. 18:00

Arbetslösheten minskar i Alvesta kommun

Av Josefin Petersson

Arbetslösheten minskar i Alvesta kommun
Arbetssökande som en del av den registrerade arbetsraften månad för månad, källa arbetsförmedlingen. Foto: Grafik sammanställd av Newsworthy

ALVESTA KOMMUN. Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslösheten i Alvesta kommun.
Under augusti månad rapporterade Alvesta kommun en total arbetslöshet på 9,6 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol med -1,1 procentenheter.
Sett till antalet personer betyder det att 930 av 9 688 invånare i åldern 16 till 64 år i Alvesta kommun var inskrivna som arbetssökande, vilket är 121 färre än i augusti i fjol.
Även om arbetslösheten i Alvesta kommun minskar, så ligger den fortfarande över snittet i hela Kronobergs län, 9,6 procent i kommunen, jämfört med 8,4 procent i hela länet. Ljungby har den lägsta arbetslösheten i länet med 6,4 procent, medan Lessebo har den högsta med 14,2 procent. För att Alvesta ska komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Ljungby skulle 310 personer behöva sysselsättas.
Arbetslösheten bland utlandsfödda var 26,0 procent i Alvesta kommun under augusti månad, motsvarande 630 av 2 423 personer. Det är 2,9 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol, vilket är en minskning med 52 personer. Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för tionde månaden i följd. Sedan oktober 2020 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 28 till 26 procent.
Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 16,4 procentenheter i Alvesta kommun. Det är en betydligt mindre skillnad än för ett år sedan.
Precis som den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga. I augusti var 16,1 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande, vilket motsvarade 155 personer. Mäts antalet inskrivna ser vi en minskning med 39 personer på ett års sikt.
Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Alvesta kommun högre än i Kronoberg som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 4,4 procentenheter.
Den 14 september fanns det sammanlagt 80 arbetsplatsannonser i Alvesta kommun i Arbetsförmedlingens platsbank, motsvarande omkring 130 lediga jobb.

YRKENSGRUPPER MED FLEST ANNONSERADE JOBB I ALVESTA KOMMUN
Yrkesgrupp Antal annonser Antal tjänster
Lager- och terminalpersonal 3 31
Montörer, metall-, gummi- och plastprodukter 6 18
Maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete 6 8
Montörer, elektrisk och elektronisk utrustning 2 7
Svetsare och gasskärare 6 7
Personliga assistenter 5 5
Grundutbildade sjuksköterskor 2 4
Underhållsmekaniker och maskinreparatörer 3 3
Röntgensjuksköterskor 1 3
Företagssäljare 2 3

Josefin Petersson