NYHETER 2020-7-28 KL. 10:33

Antikroppstester mot Covid-19 kommer i augusti

Av Anders Jönsson

Antikroppstester mot Covid-19 kommer i augusti
Över 400 personer testade sig för Covid-19 under första veckan med allmän provtagning på regionens vårdcentraler. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. Coronakurvan i Region Kronoberg fortsätter att peka nedåt. Men smittskyddsläkare i regionen uppmanar till stor vaksamhet även såhär i semestertider.
Förra veckan skrev vi om att Region Kronorberg börjat med allmänna tester och att alla med symptom kunde få göra ett test. Över 400 personer utnyttjade den mösjligheten och totalt gjordes 869 prover för Covid-19 under den veckan, cirka 2 procent av proverna var positiva.
Så allt färre prover kommer tillbaka positiva, men nu under semestern så uppmanar regionen invånarna att vara försiktiga när allt fler reser runt i landet.
- Nu är det viktigt att komma ihåg att följa riktlinjerna, även på semesterresan. Tänk på handhygienen och att hålla avståndet, även på stranden, i vattnet och andra ställen där det vistas många människor. Och viktigast av allt: stanna hemma om du känner dig sjuk, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen.
Den allmänna provtagningen för alla med symptom kommer att fortsätta och från och med 1 augusti börjar regionen även att testa för antikroppar. Det är ett test som visar om du har haft Covid-19 och inte om du är sjuk nu. Det testet kommer att kosta 200 kronor.

anders jönsson