NYHETER 2020-3-30 KL. 10:52

Anna Tenje (M): ”Vi följer med nyfikenhet hur det går i Kalmar”

Av Hans Nilsson

Anna Tenje (M): ”Vi följer med nyfikenhet hur det går i Kalmar”
Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, tycker att Kalmars försök att hålla restaurangerna vid liv är intressant. Men hon är kluven till att göra samma sak i Växjö kommun. Foto: Växjö kommun

VÄXJÖ. I Kalmar testar den politiska majoriteten nu ett nytt knep för att rädda de lokala restaurangerna i coronakrisen - man ger gymnasieeleverna 75 kronor om dagen för att äta lunch på lokala matställen.- Vi följer med nyfikenhet hur det går i Kalmar, men jag tror att det kan bli dyrt och krångligt, säger Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö kommun.
Restaurangerna har drabbats hårt av coronasmittan. I Kalmar kommun har man nu dragit igång ett försök för att hjälpa de lokala restaurangerna att överleva krisen.
Man erbjuder restauranger i kommunen att vara med i subventionering av gymnasieelevers luncher. Elever som vill använda subventionen, som är på 75 kronor per dag måndag till fredag klockan 11.30-14.00, ska visa upp en legitimation. Restaurangen skriver upp elevens namn som underlag för fakturering till Kalmar kommun.

Det här genomförs efter beslut av den politiska majoriteten med det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson i spetsen. Denna så kallade Kalmarmodell har hyllats av bland andra socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).
Växjö kommun har nyligen tagit fram en rad åtgärder för att mildra konsekvenserna av coronakrisen.
Moderaternas Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö, tycker att Kalmars försök att hålla restaurangerna vid liv är intressant. Men hon är kluven till att göra samma sak i Växjö kommun.
- Kalmar får vara pilotprojekt i det här och vi har bett vår kommunchef att följa upp hur det går i Kalmar. Jag tror inte att det är helt enkelt att göra det här. Med 3 000 gymnasieelever i Växjö blir det dyrt för kommunen om alla ska äta för 75 kronor varje dag, och det är ju det man får utgå ifrån, påpekar hon.
- Det kan dessutom bli krångligt att administrera det här. Kanske finns det bättre sätt att använda medborgarnas skattepengar på för att stimulera näringslivet, säger Anna Tenje.

hans nilsson