NYHETER 2020-6-14 KL. 14:12

Amir trotsar krisen - öppnar restaurang på Klostergatan

Av Hans Nilsson

Amir trotsar krisen - öppnar restaurang på Klostergatan
- Jag har fått en bra start, med tanke på situationen. En del gamla kunder på Kebab House har kommit hit och ätit och jag har fått en del nya kunder också. Det är jag tacksam för, berättar Amir Alizadeh. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Mitt i coronakrisen har en ny restaurang öppnat i Lilla Mexicos gamla lokal i hörnet av Klostergatan och Norrgatan i Växjö. Det är Amir Alizadeh på Kebab House som satsar på ett nytt koncept på Hungrill. - Jag har blivit väldigt varmt välkomnad av grannar och gäster, det känns bra att ha öppnat nu, säger han.
Amir Alizadeh har drivit Kebab House på Storgatan i Växjö i sex år. Under de senaste åren har han sökt med ljus och lykta efter en lokal till i city där han kan ha ett delvis annat koncept än han har på Kebab House.
Förra året hittade han det när ägarna av Lilla Mexico på Klostergatan 13 ville sälja stället.
- De var kunder på Kebab House, och det var så jag fick veta det. Det är ett bra läge och en bra lokal, säger Amir Alizadeh.

I början av februari år skrev Amir på kontraktet. Det var precis innan coronakrisen slog till i Sverige.
- Vad visste jag om corona då och vad det skulle betyda? Hade jag vetat så hade jag nog inte köpt Lilla Mexico då. Jag investerade ju 200 000 kronor i nya maskiner till köket och alla fakturor ska betalas, säger Amir.
Samtidigt slog corona hårt mot hans verksamhet på Kebab House. Precis som de flesta restauranger tappade han många gäster på kort tid i mars och april och satsningen på hemkörning och take away kompenserar inte tappet.
- Omsättningen på Kebab House har minskat med 70 procent, men vad kan jag göra? Jag hade otur, men det är livet. Jag är ju inte ensam om det här heller. Alla är i samma situation. Jag är bara en av många, säger Amir.
Han var tvungen att gå vidare med satsningen på det nya matstället på Klostergatan. Det var ju hans dröm dessutom att ta det steget.

Så den 2 juni öppnade han Hungrill på Klostergatan. Konceptet skiljer sig en del från Kebab House.
Här har han a la carte och det serveras inte bara kebab, utan även exempelvis pizza, falafel, sallader, vegetariskt och halloumi. Dessutom bakas allt bröd på plats.
- Jag har fått en bra start, med tanke på situationen. En del gamla kunder på Kebab House har kommit hit och ätit och jag har fått en del nya kunder också. Det är jag tacksam för, berättar han.
- Jag är också tacksam mot grannarna och hyresvärden. De har välkomnat mig och kommit in med blommor till mig. Jag har fått bra hjälp av hyresvärden, de har sänkt min hyra lite och jag kan betala över längre tid.
Det märks på Amir att han känner en lättnad och en glädje över att ha kommit igång och kunnat öppna Hungrill trots att det sker mitt i en coronakris.
- Jag blev ledsen i mars när jag såg vad som hände. Men jag vill vara glad och man kan inte ge upp. Här har vi handsprit och mina anställda måste sprita händerna ofta och tvätta sina arbetskläder varje dag. Som gäst sitter man med bra avstånd vid borden.

Namnet på matstället, Hungrill, förklarar Amir så här:
- Hungrill är efter hungrig, hungry, på engelska, och vi grillar mycket av maten här.

hans nilsson


Den 2 juni öppnade Amir Alizadeh den nya restaurangen Hungrill på Klostergatan. Konceptet skiljer sig en del från Kebab House som han driver på Storgatan. Foto: Hans Nilsson



Mitt i coronakrisen har en ny restaurang öppnat i Lilla Mexicos gamla lokal i hörnet av Klostergatan och Norrgatan i Växjö. Det är Amir Alizadeh på Kebab House som satsar på ett nytt koncept på Hungrill. Foto: Hans Nilsson