Amir Tajari: ”Jag har Växjös första drive-in med husmanskost”
Av Hans Nilsson
Amir Tajari har investerat 150 000 kronor i en drive-in på Arabygatan 82 där man kan beställa husmanskost. I vintras byggde han om en kontorslokal till kök och ett fönster till en serveringslucka i väggen. Foto: Cecilia Petersson
VÄXJÖ. Mitt i krisen har Amir Tajari på Mat & Prat på Arabygatan öppnat Växjös första drive-in med husmanskost - snart börjar han även göra pizzor på Glasrikets Golfrestaurang i Sandsbro. - Vi går back nu, men jag är en krigare. Jag tänker inte ge upp, säger Amir Tajari.
Amir Tajari i Växjö hade kört buss i flera år när han bestämde sig för att satsa på att bygga upp en restaurang för tio år sedan.
Han hade jobbat i restaurangbranschen förut, bland annat på Pizzeria Roma och som ägare av serveringen i bowlinghallen, och han längtade tillbaka till mat och servering.
På Arabygatan 82 B hittade han en restaurang som verkade lovande på den dåvarande ägarens beskrivning. Amir Tajari satsade sina sparade slantar och köpte den.
- De första två åren var tuffa, jag fortsatte att köra buss för att få ihop pengar. Jag gick upp vid 6 på morgonen och jobbade med restaurangen. När jag kom hem körde jag buss från 17 till 01 på natten, minns Amir Tajari.
Efter ett par år hade han fått fart på Mat & Prat, som restaurangen på Arabygatan heter. Det gick väldigt bra.
- Det har gått bra med lunchgästerna i flera år nu. Innan coronakrisen hade vi 150 gäster varje lunch, vi har en salladsbar med 25 olika sallader som har varit väldigt populär, säger Amir Tajari.
Dessutom tog Amir Tajari över Golfrestaurangen i Sandsbro för tre år sedan. Där är tanken att han ska börja göra pizzor i maj. Han ser potentialen eftersom det inte finns någon pizzeria i Sandsbro.
- Pizzorna är både för de boende i Sandsbro och för medlemmarna i golfklubben, förklarar han.
Dessutom har Amir Tajari investerat 150 000 kronor i en drive-in på Arabygatan. I vintras byggde han om en kontorslokal till kök och ett fönster till en serveringslucka i väggen.
- Mina stamgäster ville att jag skulle bygga ut restaurangen, men det finns inte plats för det här. Så det blev en drive-in istället och tanken var att den skulle öppna i oktober i år egentligen. Men eftersom coronakrisen kom nu i mars så blev vi tvungna att påskynda bygget, förklarar han.
För en månad sedan blev det klart så att han kunde öppnade sin drive-in. Han har öppet måndag till fredag mellan 11.00 och 14.30.
- En drive-in med husmanskost borde locka många av mina gamla gäster. Vad jag vet så är jag den förste som har husmanskost som drive-in i Växjö, här finns till exempel isterband eller fisk med potatis och sås och flera olika sallader.
- Man kör in med bilen eller stannar till när man promenerar med hunden och beställer i luckan. Sedan får man maten snabbt, det går på mindre än en minut innan man får maten i sin hand.
Precis som många andra restaurangägare har han tappat väldigt mycket gäster den senaste tiden. Om satsningen på drive-in och pizza i Sandsbro kan uppväga det tappet återstår att se.
- Jag har sex anställda totalt och jag har inte permitterat någon än, jag vill inte göra det heller. Går jag bara plus minus noll är jag nöjd, förklarar Amir Tajari.
- Jag har en vision med Mat & Prat och jag har jobbat hårt i tio år med det här nu. Jag kan inte bara ge upp det här.
hans nilsson
Mitt i krisen har Amir Tajari på Mat & Prat på Arabygatan öppnat Växjös första drive-in med husmanskost. I maj börjar han även göra pizzor på Glasrikets Golfrestaurang. Foto: Cecilia Petersson
- Jag har en vision med Mat & Prat och jag har jobbat hårt i tio år med det här nu. Jag kan inte bara ge upp det här, säger Amir Tajari som öppnat drive-.in. Foto: Cecilia Petersson