NYHETER 2020-8-31 KL. 14:49

Alvesta kommun har fått en kulturskola

Av Hans Nilsson

Alvesta kommun har fått en kulturskola
Alvesta kommun har en längre tid haft planer på att även teater och foto och film ska stå på progranmmet på Musikskolan. Nu i höst blir det av. Det innebär samtidigt att Musikskolan blir Kulturskola. Foto: Alvesta kommun

ALVESTA. Musikskolan i Alvesta kommun omvandlas till Kulturskolan. Nu i höst kommer ungdomarna i Alvesta nämligen även att kunna syssla med teater och foto/film. - Det här en är sådan sak som ökar attraktiviten att bo och leva i Alvesta, säger Kristina Eriksson, chef för Ung i Alvesta Kultur och fritidsförvaltningen.
Alvesta kommun har en längre tid haft planer på att även teater och foto och film ska stå på progranmmet på Musikskolan.
Nu i höst blir det verklighet. Det innebär samtidigt att Musikskolan blir Kulturskola.

Kommunen har anställt en lärare i teater, Fredrik Schirén, och en lärare i foto/film, Sadam Klimenta. Nu ska de rekrytera elever till totalt fyra grupper.
Målet är att starta två teatergrupper under hösten, en för yngre ungdomar och en för äldre. Samma sak även för foto- och filmintresserade med två grupper.
- Det här blir ett bra tillskott av fritidsaktiviteter för ungdomar i Alvesta. I enkäter har de själva önskat teater och foto och film och det börjar vi nu med i liten skala. Det kan bli dans också som tillskott redan i höst om vi får tag på rätt kompetens, vi hoppas på det. Vi letar efter en danslärare, förklarar enhetschefen Kristina Eriksson.
- När corona är över kan vi ta emot större grupper. Men på grund av corona handlar det nu om att ta emot fem till sex elever i varje grupp som högst och att hålla avstånd och tvätta händerna, lägger hon till.

Att det här kan bli av har helt att göra med att Alvesta kommun i våras fick 425 000 kronor i bidrag från Kulturrådet för att utveckla verksamheten.
- Det är vi glada för, säger Kristina Eriksson. Att vi kan satsa på kultur för ungdomar och erbjuda en kulturskola blir dessutom ett incitament för familjer att flytta till Alvesta, tror Kristina Eriksson.
- Det kommer att ge ungas fria tid ett välkommet tillskott och då kanske särskilt unga som saknat en aktivitet som inte inbegriper sport, påpekar Lavinia Strömberg, kultur- och fritidsnämndens ordförande.




hans nilsson