NYHETER 2022-1-16 KL. 23:31

Alvesta kommun - femte sämsta kommunen för unga

Av Josefin Petersson

Alvesta kommun - femte sämsta kommunen för unga
Alvesta kommun är femte sämsta kommunen i landet och i Kronoberg. Foto: Pressbild

ALVESTA. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har i ett nytt index ”Sveriges bästa kommun för unga att bo i” rankat ungas möjligheter på bostadsmarknaden i landets kommuner. Årjäng i Värmland är Sveriges bästa kommun för unga att bo i, medan Alvesta kommun är femte sämsta kommunen i landet och i Kronoberg.
– Historiskt många unga har inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. Det är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I det nya indexet Sveriges bästa kommun för unga att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga.

– Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det nyligen återinförda skärpta amorteringskravet slår dessutom extra hårt mot unga. Det är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.


Josefin Petersson