NYHETER 2021-8-1 KL. 16:15

Allsången i Linnéparken kan äntligen anordnas

Av Josefin Petersson

Allsången i Linnéparken kan äntligen anordnas
Tim Lööv soundcheckade inför allsångens andra kväll. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. För 18:e gången anordnas i sommar Allsång i Linnéparken, förra året fick det ställas in på grund av pandemin, men i år kan det genomföras, dessutom med 1000 personer i publiken.
Med Nils Åkesson och Maria Wranå från Växjörevyn i spetsen samlades cirka 1000 personer på premiären för årets Allsång i Linnéparken. Huvudartisterna som i sommar sjunger i Linnéparken utöver lokala artister är, Magnus Carlson och Mona G, Mariette och Tim Lööv, Jessica Andersson och Anton Zetterholm sedan avslutas den här upplagan med Sean Banan och Lena Pålsson.
Nils Åkesson berättar att publiken är uppdelad i två delar, dels bänksektionen där man måste boka en biljett. I vanliga fall kan där sitta 500 personer men i år måste det vara tomma platser mellan olika sällskap, så det varierar hur många som får plats. Sedan finns det även en yta på gräsmattan där man själv får ta med något att sitta på, i år finns där flaggor och det får sitta max fyra personer per flagga, sedan när flaggorna är slut så är platserna slut i parken. Förutom dessa åtgärder gällande publiken, påverkar även pandemin hur artisterna ska förhålla sig under allsången.
– När det gäller allsången och man går runt i publiken så får inte artisterna sträcka fram mikrofonen till dem i publiken. Man får gå ut i publiken men man får stå på rekommenderat avstånd. Sedan bakom scen så har varje artist varsin mick, för att inte sprida eventuell smitta, säger Nils Åkesson, programledare och arrangör.
Däremot var det ingen som ifrågasatte restriktionerna i publiken, även Länsstyrelsen var där och gjorde kontroll. Länsstyrelsen var jättenöjda att de hade lyckats skapa ett sådant evenemang som funkade så pass bra. Nils Åkesson berättar att det verkligen gäller att tänka igenom alla scenarion. Både vad som ska hända vid inpassering, utrymningar och allt sådant. De är tillexempel 20 personer fler som arbetar i parken, som då ska se till att alla flaggorna räcker till, att ingen ställer sig upp under allsången och att de heller inte går runt utan att de sitter på sin plats.
När regeringen väl meddelande att det skulle kunna gå att arrangera evenemang utomhus med sittande publik, var de snabba med att kontakta kommunen för att kunna anordna allsången i Linnéparken i år igen.
– Det har varit extra mycket arbete i år med tanke på alla restriktioner, så det har varit ett speciellt år, men det är jättekul att vi kan genomföra det här, säger Nils Åkesson, programledare och arrangör.

Josefin Petersson