NYHETER 2020-8-18 KL. 14:00

Akuta krisen över - men fler familjehem behövs

Av Anders Jönsson

Akuta krisen över - men fler familjehem behövs
Sara Ståhl, rekryterare på Familjeenheten, och Johanna Sundling, enhetschef, vill hitta fler familjehem och framför allt jourhem i Växjö kommun. Just nu är det stor brist på just jourhem.

VÄXJÖ. Den mest akuta bristen på familjehem har lagt sig något. Däremot är bristen jourhem fortsatt stor. När ett barn behöver komma hemifrån är det ett jättepussel som Familjehemsenheten på Växjö kommun måste lägga.
- I maj månad var vi än mer förtvivlade än vad vi är nu. Det är ingen situation som är jämn, den ändra sig väldigt mycket. Just nu är det bättre än maj. Då var det kris, berättar Sara Ståhl, socialsekreterare och rekryteringsansvarig.
Under våren var krisen stor på Familjehemsenheten. Flera barn hade samtidigt ett stort behov av ett familjehem.
- Då var det jättemånga barn i kö som behövde familjehem och vi hade inte hem som matchade det behovet. Det inkommer familjer då och då som vill bli familjehem, men sedan ska de matchas med barnen. Det måste passa. Vi har familjer som kan ta emot yngre barn, men så har vi tonåringar som behöver placeras och i närheten av Växjö. Då spelar det ingen roll att vi har familjer som väntar på barn, de passar inte ihop, förklara Sara Ståhl.
Växjö kommun har annonserat och varit ute i media och sökt efter nya hem och det har gett viss effekt.
- Det har hört av sig flera familjer under sommaren, och det är roligt. Men man blir inte familjehem över en natt, utan det är en process med många möten och utredningar. Många av de som vill bli familjehem tänker nog att de vill ha ett lite yngre barn, det är det mest naturliga. Så där kommer vi ha familjer som vi kan utreda i höst. Sedan är vi fortfarande i behov av några som kan ta mellanstadiebarn och tonåringar, säger Johanna Sundling, enhetschef på Familjeenheten.
Att bli familjehem kan vara en ganska lång process och tar oftast mellan två och tre månader. Man måste också ha tid, mycket tid.
- Det vi säger är att vi söker ett överskott. Ett överskott på många olika områden. Det rent praktiska, man ska ha ett hem med utrymme för ett barn. Är det ett äldre barn måste det ha ett eget rum. Sedan ska det finnas ett utrymme rent känslomässigt, man ska ha ork och tid för ett barn. Det är svårt att ha tid idag, säger Sara.
- Det är inte bara att få ett barn till, som att skaffa ett syskon till dina barn, utan det kommer med en socialtjänst som du ska ha kontakt med. Det kommer med ett helt nätverk kring barnet som du behöver vara engagerad i.
Familjehemsenheten gör alltid en rigorös kontroll av de som vill bli familjehem.
- Vi gör alltid en utredning. Vi tar alla registerutdrag, från polisen, socialtjänsten, Kronofogden, Transportstyrelsen och Försäkringskassan. Sedan gör vi intervjuer och tar referenser, säger Sara.
Den stora bristen just nu är på jourhem.
- Vi har jourhem när det är bråttom. Just nu har vi ett sådant hem, tanken är att vi ska ha tre. Då måste en vuxen alltid vara hemma och kommunen ersätter familjehemmet i form av arvode. Då tar man också på sig att ta emot ett barn när som helst på dygnet. Det söker vi verkligen just nu, och då är det bra om man inte bor för långt ifrån Växjö, säger Johanna.
Det finns också barn och ungdomar med olika behov, många är inte alltid så lätta att hitta ett passande familjehem till.
- Ju fler omständigheter som är svåra att hantera ju svårare blir det att hitta ett hem som matchar. Därför kan det vara lättare med små barn, då vet man vad som krävs. Ibland är det svåra uppdrag. Det kan vara unga människor som börjat med droger tidigt, det kan vara ett sexualiserat beteende som vi ser mer och mer nu. Vilken familj som helst tar inte emot det, säger Sara.
Även om det är svårt ibland så gör slutresultatet all möda värd.
- Det är fantastiskt att se när det går bra och man ser barnets utveckling. När man träffar ett barn som haft det tufft tidigare och sedan har kommit rätt i ett familjehem. Det är helt fantastiskt, säger Sara.
Traditionellt sett har ett familjehem varit ett stort hus på landet, men så är det inte idag.
- Man kan bo i lägenhet i stan, man behöver inte bo på landet. Sedan behövs de med, men man ska inte tänka att "vi lever inte som de tänker att man ska göra". Många barn som behöver bli placerade bor inte på landet. Det kan krocka för mycket med det man är van vid, man kan må bättre av att bo i en lägenhet i stan, säger Johanna.

PUFF: Stor brist på jourhem för barn och unga