BUSINESS 2022-9-8 KL. 10:00

Kompetensinsatser har skapat 500 nya jobb

Av Thomas Edgren

Regionala utvecklingsmedel har enligt en ny utvärdering lett till kompetensinsatser för 32 000 personer och skapat 500 nya arbetstillfällen. Tack vare medlen har konkurrenskraften stärkts hos 3 700 företag i Småland, Öland och Gotland mellan åren 2014 - 2020.

Kompetensinsatser har skapat 500 nya jobb
Både företag och offentlig sektor behöver ständigt utvecklas för att leverera effektiva tjänster, menar Thomas Ragnarsson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Foto: Emelie Helldén.

I Kronobergs län har fokus varit att utveckla en innovativ region, ett brett näringsliv och kompetensförsörjning.
En ny rapport (sammanställd av Attityd i Karlstad) som utkom i juli visar att det åren 2014 - 2020 beviljades 1 090 miljoner kronor i stöd från EU till projekt i programområdet Småland och Öarna (Region Gotland, Region Jönköping län, Region Kalmar län och Region Kronoberg).

Nästan samma summa har kommit från regionernas statliga 1:1-medel och de sökande projektägarna. Detta gör att det totalt har investerats mer än 2 miljarder i regional utveckling i Småland och Öarna. 500 miljoner av dem har investerats i Kronoberg.
- Det är glädjande att se att vårt arbete gör så stor samhällsnytta. Både företag och offentlig sektor behöver ständigt utvecklas för att leverera effektiva tjänster. Vårt arbete att stötta detta genom att hjälpa till att ”ta hem” EU-medel är viktigt för regionen, säger Thomas Ragnarsson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, det politiska organ i regionen som är med och tar fram projekt och beviljar medfinansiering.

Prioriteringarna i den regionala utvecklingsstrategin Gröna Kronoberg 2025 bestämmer hur medlen används i Kronoberg. Där lyfts behovet av att stötta små och medelstora företag kring innovation, utveckling och att bredda näringslivet. Merparten av medlen har använts till 37 projekt som arbetar med dessa utmaningar.

En annan utmaning har varit - och är - kompetensförsörjningen. Företagens tillväxt och offentlig sektors utveckling hämmas av brist på arbetskraft med rätt kompetens. Flera satsningar har gjorts för att bygga rätt kompetens, utveckla attraktiva livsmiljöer och en ge god och jämlik hälsa. 24 projekt har arbetat med dessa utmaningar.
- Nu går vi in i en ny programperiod där fokus ligger på grön omställning. Lärdomarna från föregående period tar vi med oss. Inte minst önskan om träffar för gemensamt lärande och projektutveckling. Jag hoppas fler tar kontakt kring idéer som får Kronoberg att bli ännu bättre, så att vi tillsammans skapar värde och hållbar omställning i länet, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Kronoberg




244 projekt har genomförts i ERUF och ESF-projekt under programperioden. Inom ERUF-projekten har 3 700 företag deltagit och det har medfört 500 nya anställningar. Skiss: Region Kronoberg.