BUSINESS 2023-6-7 KL. 21:00

Sex av tio samhällsbyggnadsutbildningar beviljades inte medel

Av Thomas Edgren

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) presenterade tidigare i vår vilka yrkeshögskoleutbildningar som beviljas medel att starta 2023. Byggföretagen saknar dock en hel del utbildningsplatser.

Sex av tio samhällsbyggnadsutbildningar beviljades inte medel
”Yrkeshögskolans utbildningsform är viktig för Byggföretagens medlemsföretag. Med implementeringen av det nya omställningsstudiestödet ser vi ett växande intresse till yrkesväxling, säger Elin Kebert. Foto: Byggföretagen

- Sverige har stora behov av bygg- och anläggningsinvesteringar i hela landet. Med begränsade resurser väljer MYH att prioritera teknikområden för att underlätta klimatomställningen inom industrin. Tyvärr drabbas platserna inom samhällsbyggnad, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning vid Byggföretagen.


Inom området samhällsbyggnad och byggteknik beviljades 63 av 164 ansökningar medel. Det innebär att MYH sade nej till drygt 60 procent av ansökningarna. Bland de avslagna utbildningarna återfanns bland annat byggledare i Sundsvall - en utbildning som branschen varit med att ta fram eftersom behovet av arbetsledare i Södra Norrland är stort.

- Branschen har gjort ett stort jobb och tagit fram en utbildning som exakt matchar behoven i Västernorrland. Vi har ännu inte fått tagit del av skälet till avslaget - men det är anmärkningsvärt då närmaste utbildning ligger 15 mil ifrån Sundsvall och endast har nio platser, säger Towe Emtfeldt Ersson, Byggföretagen i Västernorrland.

Statistik från SCB visar att nio av tio som läst en yrkeshögskoleutbildning inom samhällsbyggnad och byggteknik gick vidare till anställning. Utbildningarna har också bidragit till bättre jämställdhet och mångfald i branschen.

– Yrkeshögskolan är en träffsäker utbildningsform som är viktig för Byggföretagens medlemsföretag. Med implementeringen av det nya omställningsstudiestödet ser vi ett växande intresse till yrkesväxling. Därför behöver regeringen tillsätta mer medel så att vi kan få till fler utbildningsplatser i hela landet, säger Elin Kebert.

Totalt beviljade Myndigheten för yrkeshögskolan 35 000 platser - varav närmare 11 000 med start hösten 2023.