Av Josefin Petersson
BUSINESS. Sex av tio svenskar, 62 procent, tror att egenföretagares anställningsvillkor är sämre än de som har en anställning. Mörkast är bilden bland män 30–49 år, medan unga har en något ljusare bild av egenföretagares anställningsvillkor. Det visar en ny undersökning av företaget Verian på uppdrag av Visma Spcs.
– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det oroväckande att så många tror att egenföretagare har sämre ekonomisk trygghet än anställda. För att ännu fler ska våga satsa på sina företagsidéer och driva de nya företagen måste trygghetssystemen för egenföretagare stärkas, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Av svenskarna tror 62 procent att egenföretagares anställningsvillkor är sämre än de som har en anställning. Framför allt män i åldern 30–49 har en mörk bild av anställningsvillkoren, hela 72 procent i gruppen tror att egenföretagare har sämre anställningsvillkor. Det visar en ny undersökning av företaget Verian på uppdrag av Visma Spcs. Bara 18 procent av svenskarna tror att småförtagare har bättre anställningsvillkor än anställda.
En grupp som har en ljusare bild av hur det är att vara egenföretagare är unga mellan 18 och 29 år. I den åldersgruppen tror lägst andel, 51 procent, att anställningsvillkoren är sämre, medan 26 procent tror att småföretagare har bättre anställningsvillkor än anställda. Sedan 2021 har nyföretagandet bland unga dessutom ökat med hela 55 procent jämfört med nyföretagandet generellt som minskat med 25 procent under samma period.
– I tider av lågkonjunktur är det extra glädjande att så många unga går mot strömmen och startar eget. I Tidöavtalet har regeringen utlovat ekonomisk trygghet för den som inte kan arbeta. Om regeringen menar allvar med det löftet behöver även småföretagare omfattas av våra grundläggande trygghetssystem, säger Boo Gunnarson.
I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Ett av de vanligaste skälen till att avstå från att starta eget överhuvudtaget är oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt. Det visar tidigare undersökningar som Visma Spcs har genomfört.
Josefin Petersson