NYHETER 2021-11-23 KL. 15:00

Rejäl konsumtion har blivit en succé i Växjö

Av Hans Nilsson

Rejäl konsumtion har blivit en succé i Växjö
Natalia Semenova brukar beställa från REKO-ringen. Just den här kvällen hämtade hon långa rödbetor som hon förbeställt av Karin Andersson på Sjölyckornas Gårdsbutik i Ingelstad. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Med ett 30-tal lokala matproducenter och runt 200 aktiva kunder varannan onsdag måste REKO-ringen i Växjö betraktas som en succé. Det menar Lena Jidne, en av de personer som ideellt håller i REKO-ringen i Växjö.
- Här kan man köpa lokal mat och hela summan går till lokalproducenten, det har gått över förväntan, tycker Lena Jidne.
REKO-ringen kom till Växjö för tre år sedan. I början höll man hus på parkeringen bakom polishuset, men i samband med att corona slog till våren 2020 flyttade man till parkeringsplatsen på ”cirkusplatsen” vid Spetsamossen istället för att få mer yta och undvika folksamlingar.
Där är det utlämning av lokalproducerad mat i REKO-ringen varannan onsdag klockan 17.50 till 18.30.
Allt är förbeställt via Facebook och betalt i förväg via swish för att få en snabbare hantering på plats och slippa köbildning nu under pandemin.

Ingen producent som levererar får ha mer varor med sig att sälja än vad som har beställts. Så ingen försäljning får ske på plats, där ska beställarna bara hämta maten.
- Annars blir det torghandel och det finns inget tillstånd för det, förklarar Lena Jidne.
Poängen med REKO-ringen är att det inte är några långa transporter och mellanhänder, att maten är lokalt producerad och att all förtjänst hamnar hos den lokala matproducenten.
- Intresset för lokalproducerad mat ökar. Under corona har det blivit fler som handlar. Först hade vi ett tiotal producenter, men nu är de 25 till 30 varje gång, och det är 150 till 200 som brukar handla. I början var det kanske ett 50-tal. I vår Facebook-grupp har vi 9 400 medlemmar, påpekar Lena Jidne.

De flesta av producenterna kommer från Kronobergs län, några är väldigt lokala, som exempelvis Risinge gård och Sjölyckornas Gårdsbutik.
Några producenter är från Åseda och en del är från Älmhult och Ljungby. Men det är även producenter som kör från Kristianstad, Mörrum och Nybro till exempel.
Maten som säljs är bland annat grönsaker, kött, korv, fisk som fångats i sjön Bolmen, viltkött, honung, ostkaka, getost, kaffe, surkål, bakverk, bröd och svamp.
- Jag köper nästan allt jag behöver av REKO-ringen när det gäller mat. Det är inte billigare än i affärerna, men fördelen är att man som konsument vet att det inte har transporterats långa vägar och att man kan ställa frågor direkt till producenten om den mat man köper, berättar Lena Jidne.

När det är dags för REKO-ringen på Spetsamossen står producenterna i bokstavsordning så att konsumenterna snabbt kan hitta sina producenter. Utbudet kan man se i inläggen på Facebookgruppens sida en vecka innan utlämningstillfället.
Natalia Semenova brukar beställa från REKO-ringen. Just den här kvällen hämtade hon långa rödbetor som hon förbeställt av Karin Andersson som har Sjölyckornas Gårdsbutik i Ingelstad.
- Det är lokalt producerat och det är färskt. En del varor jag hittar i REKO-ringen kan jag inte få tag på i affärerna, som vaktelägg till exempel, förklarar Natalia Semenova.

Karin Andersson har varit med från starten av REKO-ringen i Växjö för tre år sedan.
- Det här är en jättebra idé, man hjälper lokala producenter och får folk att köpa svensk mat, tycker hon.
Jonas Lindström som har Äppelboden musteri i Mörrum har också varit med sedan REKO-ringen kom till Växjö. Han åker från Mörrum och levererar äppelmust, cider och glögg varannan onsdag.
Från Lenhovda hittade vi Julia Skentelbery. Hon och hennes man driver Tadah Kafferosteri och här levererade de bland annat kaffebönor till Emilia Hildingsson som har Farmors Gårdsbod i Grimslöv.
Lena Jidne och väninnan Rositha Randver är där som funktionärer. De går runt med sina pannlampor och lyser upp bland producenter och kunder som hämtar sina beställningar.
- Lokal mat är fantastiskt, och jag trivs jättebra, jag har ju lärt känna nya människor här och jag gillar att vara funktionär, säger Rositha Randver.


hans nilsson


Emilia Hildingsson som har Farmors Gårdsbod i Grimslöv hade beställt kaffebönor av Julia Skentelbery som driver Tadah Kafferosteri med sin man i Lenhovda. Foto: Hans Nilsson



Jonas Lindström har Äppelboden musteri i Mörrum. Han levererar äppelmust, cider och glögg varannan onsdag på REKO-ringen. Foto: Hans Nilsson


220 REKO-ringar med 800 000 medlemmar
REKO står för Rejäl Konsumtion och det är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går ihop och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.
REKO är en folkrörelse som växer av egen kraft. Den första REKO-ringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. Sedan dess har antalet REKO-ringar i Sverige ökat snabbt.
I januari 2021 fanns det runt 220 aktiva REKO-ringar med drygt 800 000 medlemmar i de olika Facebook-grupperna. Idén kommer från finska Österbotten där modellen med REKO-ringar startade 2013.