Här öppnar Växjös första obemannade butik
Av Hans Nilsson
- Om våra kalkyler stämmer och vi ser att vi har hittat rätt kommer vi att ta nästa steg och öppna fler obemannade butiker i Växjö och på andra orter, förklarar Gustav Einarsson. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Inom kort öppnar den första obemannade butiken i Växjö. Det är på Ljungadalsgatan 4 vid korsningen till Mörners väg som butiken Einar Food kommer att vara öppen dygnet runt.
- Det här är det mest spännande jag har gjort hittills, om det går bra öppnar vi fler butiker, säger Gustav Einarsson, ledare för Einar Food AB med säte på Staglabergsgatan i Växjö.
Den obemannade butiken på Ljungadalsgatan 4 finns redan på plats. Det är ännu inte helt klart vilket datum den öppnar, bland annat återstår att få en ramp på plats för att det ska vara full tillgänglighet till butiken.
Bakom den här affärsidén som kombinerar ny teknik och mat i en obemannad butikslösning står Gustav Einarsson som grundat det nya start-up-företaget Einar Food AB.
Einar Food AB är en del av Einar koncern och Einar Operating som leds av Gustav Einarsson och som har totalt 200 anställda varav ett 100-tal finns i Växjö. Där ingår elva bolag, bland annat Sweden Sports Academy, EC Life, Einar Properties och Kallskänksgourmé och Ingers Smörgåsar & Sallader.
Gustav Einarsson ser den 12 kvadratmeter stora och obemannade butiken lite som ett laboratorium där han kan testa saker. Han påpekar att många av de obemannade butiker som hittills har startat har ett grundsortiment med bulkvaror. Det kommer Einar Food också ha, men man tar det ett steg ytterligare, menar han.
- Det är många företag och många människor som arbetar i området. Vi erbjuder ett stort utbud av mat att äta här och nu. Det är lunchlådor, husmanskost, pokébowls, sallader och smörgåsar och baguetter tillsammans med olika drycker. Men även choklad, bullar och fikabröd, förklarar Gustav Einarsson.
- Vi har öppet dygnet runt, och jag tänker att man exempelvis har kommit hem sent på natten med flyget till Växjö och då är det inget annat ställe öppet där man kan köpa mat.
Dörren till butiken är låst dygnet runt. Som kund kommer man in i butiken genom att man låsa upp dörren med ett mobilt bank-ID, men utan att behöva ladda ner någon extra app.
Inne i butiken är det bara att plocka varor från kylen. Man skannar varorna och betalar sedan med Swish eller kort i butikens snabbkassa. För att undvika stölder har butiken kameraövervakning. Dessutom måste man legitimera sig med mobilt bank-ID i dörröppningen och därför vet man vilka personer som varit i butiken och kan polisanmäla eventuella stölder.
I butiken kommer det finnas runt 300 olika artiklar. Men det är ingen vanlig livsmedelsbutik.
- Fokus är på att sälja färdig mat i butiken, mat som man kan ta med sig och värma i mikron eller äta direkt. Det primära i början är lunchlådorna. En lunch man köper hos oss är dessutom 20 till 30 procent billigare än på en restaurang, säger Gustav Einarsson.
Då och då måste butiken fyllas på med varor och snyggas till lite efter alla kundbesök. I övrigt krävs det ingen personalinsats.
Einar Food har flera lokala leverantörer och stora som Dagab. Man kommer även bland annat hämta mackor och smörgåsar från det egna företaget Kallskänksgourmé som ligger bakom butiken.
- Om våra kalkyler stämmer och vi ser att vi har hittat rätt kommer vi att ta nästa steg och öppna fler obemannade butiker i Växjö och på andra orter, förklarar Gustav Einarsson.
Einar Food kommer även om ett par månader att erbjuda kunderna att handla online med ett utbud på 3 000 artiklar. Företaget har lagt stor tid på att bygga en e-handels-plattform med koppling till butiksutlämning. Kunden ska kunna förbeställa varor som hämtas på plats i den obemannade butiken i ett skåp som man kommer in i med en kod.
hans nilsson
Den obemannade butiken på Ljungadalsgatan 4 vid korsningen till Mörners väg är redan på plats. Det är ännu inte helt klart vilket datum den öppnar, säger Gustav Einarsson, ledare för Einar Food AB. Foto: Hans Nilsson
Gustav Einarsson ser den 12 kvadratmeter stora och obemannade butiken lite som ett laboratorium där han kan testa saker. Foto: Hans Nilsson