NYHETER 2021-11-17 KL. 16:00

Alvesta gymnasieskola startar två nya utbildningar 2022

Av Josefin Petersson

Alvesta gymnasieskola startar två nya utbildningar 2022
Henrik Sandqvist lärare på fordon, Anna Sopelsa biträdande rektor, Anne-Marie Nygren KAA/SYV, Annette Tonysson SYV och Anne Strandh lärare på vård och omsorg. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Nästa år startar Alvesta gymnasieskola två nya nationella gymnasieprogram, Försäljning och service och Fordons och transportprogrammet med inriktning på personbil. Dessutom särskiljer sig Alvesta gymnasieskola från mängden genom GLU som står för gymnasial lärlingsutbildning och GLA som står för gymnasial lärlings anställning.
2022 startar Alvesta gymnasieskola två nya nationella gymnasieprogram. Det gamla handelsprogrammet görs om och blir det nya programmet Försäljning och service, efter avslutade studier kan det ge jobb inom försäljning, kommunikation, marknadsföring och service inom handelsbranschen samtidigt som det möjliggör högre studier. Det andra programmet som startar är ett Fordons och transportprogram med inriktning på personbil, där jobb som fordonsmekaniker är möjligt men även högre studier.

Anna Sopelsa berättar att det som särskiljer Alvesta gymnasieskola från andra skolor är att de har lärlingsutbildningar, GLU står för gymnasial lärlingsutbildning, det innebär att man gör minst hälften av sin utbildning ute på en praktikplats, men kurserna är precis samma som på ett vanligt nationellt gymnasieprogram. Hon berättar också att det finns något som kallas för GLA, gymnasial lärlings anställning, det innebär att det efter ett eller två år på praktikplatsen, förutsatt att eleven gör ett bra jobb så finns möjligheten att bli anställd. Vilket i slutändan kan innebära 8000-10 000 kronor i månaden för eleven. Där är däremot inte skolan ännu, utan företagen som tar emot eleverna måste först känna att det funkar med praktiken, det ställer krav på både arbetsplatsen och skolan.

– Detta innebär att vi växer så det knakar, sedan är det en utmaning, det är såklart jätteroligt, alla vill inte in till Växjö, det är många elever som inte vill resa utan stanna här eftersom det också tar tid. Ju större vi blir, gör också att det blir roligare att gå här eftersom det blir fler kompisar, säger Anna Sopelsa, biträdande rektor på Alvesta gymnasieskola.

– Det stärker Alvesta kommun som identitet att ha en gymnasieskola, många elever som kanske inte vill in på de stora skolorna och ha ett mindre alternativ. Förhoppningsvis bidrar det till någon form av merförsäljning i Alvesta också, så en lite mer levande stadskärna samtidigt som det även skapar jobb, säger Johan Eneroth, utbildningsstrateg på förvaltningen för arbete och lärande på Alvesta kommun.

– Handeln söker kunskap hos dem som ska jobba, det är klart att de som är mer förberedda och har lärt sig har lättare till anställning. Sedan har vi egna utbildningar inom ICA som vi sedan bygger på med, men de behöver ha en grund så det är jätteviktigt att de är utbildade, säger Göran Johansson, ICA Supermarket Alvesta.

– Vi tycker det verkar vara en jättebra grej det här med praktiken, du kan aldrig lära dig så mycket i en skola som du gör på en verkstad där du är med i arbetet. Det är en jättebra utbildning och det kommer nog bli fler jobb av det, det är mycket enklare att anställa någon som har varit hos dig tidigare och som du vet gör ett jättebra jobb än någon du har en intervju med i fem minuter, så vi tror på detta, säger Rikard Bard och Jimmy Ask, Alvesta bil & riktning.

Josefin Petersson


Rikard Bard och Jimmy Ask från Alvesta bil & riktning. Foto: Josefin Petersson



Göran Johansson, Supermarket Alvesta. Foto: Josefin Petersson