VÄXJÖ 2024-2-2 KL. 18:50

Våld och hot på Krösatåget: ”Kroppskameran gör oss tryggare”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ökat våld och hot och större otrygghet har gjort att Krösatågen infört kroppskameror för tågvärdarna. Emilia Lindqvist i Växjö är en av de tågvärdar som utsatts för dödshot och fysiskt våld av resenärer som inte haft biljett.
- Jag är chockad av hur många det är som tjuvåker och blir hotfulla vid biljettkontroller, men kroppskameran gör att vi tågvärdar känner oss tryggare, säger hon.

Våld och hot på Krösatåget: ”Kroppskameran gör oss tryggare”
- Vi är väldigt glada för kroppskameran. Den gör att man känner sig tryggare och säkrare som tågvärd, säger Emilia Lindqvist i Växjö som är tågvärd på Krösatågen. Foto: Hans Nilsson


Tågvärdarna på Krösatågen i Kronoberg, Skåne, Jönköpings län och Kalmar län kan ha en ganska tuff arbetsmiljö ibland med hotfulla resenärer.
SJ har därför utrustat tågvärdarna med kroppskameror på alla linjer på Krösatågen för att öka tryggheten för både resenärerna och personalen. Det ska hjälpa till att avskräcka, samla in bevis och förebygga våld på tågen.
På kroppskameran finns en automatisk förinspelning på 15 sekunder. Den kan aktiveras av tågvärden om denne känner att det är risk för en hotfull situation. Materialet som spelas in kan begäras ut av utredande myndighet inom fem dagar. Annars raderas det.
- Vid biljettkontrollerna är det risk för hot och våld och otrygga situationer. En del saknar biljett eller månadskort, eller har biljett som inte gäller för hela sträckan, och då kan det övergå till hot när tågvärdarna gör sitt jobb. Det är ungdomsgäng, men det kan också vara pensionärer som fuskåker på seniorkort, säger David Wärnelius, säkerhetschef på SJ Krösa.

Emilia Lindqvist i Växjö är tågvärd på Krösatågen och åker på sträckorna från Växjö till Värnamo, Jönköping, Hässleholm och Emmaboda.
Hon har upplevt en del jobbiga situationer på Krösatågen sedan hon började som tågvärd för ett år sedan.
- När jag gick utbildningen till tågvärd fick jag höra att det kunde vara hotfulla situationer på tåget, men när jag började jobba som tågvärd var det värre än jag hade förväntat mig, berättar Emilia Lindqvist, 29 år.
- För mig är det självklart att man gör rätt för sig när man åker kollektivt, men den värsta chocken är ju att det är så många som åker utan färdbevis. Jag träffar på 10-15 resenärer i veckan som tjuvåker.
- Hälften av dem blir aggressiva och hotfulla om jag säger att de ska betala biljetten och vill visa dem hur de kan göra det med appen. Men det är inte alltid de avvisas från tåget ändå på grund av säkerhetsskäl. Om det till exempel är mellan två stationer då hinner vi inte få ut väktare eller polis, förklarar hon.

Emilia Lindqvist har tvingats vara med om både dödshot och fysiskt våld när hon krävt att tjuvåkare ska betala biljetten.
- De kan skrika att de ska döda mig och att jag ska passa mig. En del tror att det hjälper att skrika, att de slipper betala då, säger Emilia Lindqvist och fortsätter:
- Nyligen var det en man som inte ville betala och som skulle avvisas. Han körde en hård tackling på mig bakifrån när han skulle kliva av tåget så att jag nästan föll omkull.
- Det har hänt att folk har tagit i mig hårt och puttat på mig. Jag blir kallad för hora och gris. Vissa som tjuvåker drar rasistkortet. Det är både yngre och äldre som tjuvåker, folk som är påverkade och även folk som verkar rediga.

Emilia Lindqvist välkomnar kroppskameran.
- Vi är väldigt glada för kroppskameran. Den har hjälpt oss tågvärdar, den gör att man känner sig tryggare och säkrare som tågvärd. När tjuvåkare ser att man har kroppskameran lugnar de ned sig.

Trots otrygghet och hot och våld trivs Emilia Lindqvist väldigt bra som tågvärd.
- Jag älskar mitt jobb, det här är det roligaste jobbet jag har haft. Vi har så många pendlare som är trevliga som vi pratar med om allt möjligt och som vi får en relation med. Ofta backar resenärerna oss också om vi har problem med tjuvåkare, berättar hon.

hans nilsson


Emilia Lindqvist från Växjö är tågvärd på Krösatåget. Hon har utsatts för dödshot och fysiskt våld av resenärer som inte haft biljett. Foto: Hans Nilsson



På kroppskameran finns en automatisk förinspelning på 15 sekunder. Materialet som spelas in kan begäras ut av utredande myndighet inom fem dagar. Annars raderas det. Foto: Hans Nilsson