Av Hans Nilsson
KRONOBERG. Nyligen togs ett politiskt beslut om att Iva i Ljungby läggs ned.
- Vi som är ansvariga för verksamheten ser att vi inte kan säkerställa en god intensivvård i Ljungby över tid, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kronoberg.
Vid ett extrainsatt sammanträde i regionfullmäktige den 24 april beslutade politikerna att lägga ner intensivvårdsavdelningen i Ljungby.
- Regionfullmäktige har fattat tuffa men viktiga beslut om framtidens sjukhusvård för att säkerställa modern sjukvård av högsta kvalitet till våra tvåhundratusen kronobergare, sade Henrietta Modig Serrate (S), ordförande i regionstyrelsen.
I Ljungby har många varit upprörda över att man stänger intensivvårdsplatserna på Ljungby lasarett. Inte minst personalen på lasarettet i Ljungby.
Runt 400 av de anställda på Ljungby lasarett skrev på en protest som lämnades till politikerna inför beslutet om att stänga iva-platserna.
I samband med detta har Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsledning gått ut och återigen slagit fast att en trygg och säker lösning för intensivvården i Kronoberg är att samla IVA-platserna i Växjö.
- Utifrån resultatet i de utredningar som gjorts, och de förhållanden som råder, kvarstår vår bedömning: det bästa sättet att säkerställa en patientsäker intensivvård av hög kvalitet i Kronobergs län är att samla IVA-platserna på Centrallasarettet Växjö, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör, i en presskommentar.
Regionen påpekar att lasarettet i Ljungby hittills saknat en vårdnivå mellan vanlig vårdavdelning och intensivvård, en så kallad IMA (intermediärvård).
Men den vårdnivån finns däremot redan i Växjö.
Man anser att flera faktorer gör att man behöver samla intensivvårdsplatserna i Växjö.
Då blir IMA-platserna ett alternativ för patienter som inte behöver intensivvård - men som behöver ökad tillsyn, övervakning och behandling på ett sätt som en vanlig vårdavdelning inte kan erbjuda.
Den mobila intensivvårdsgruppen (MIG-teamet) med anestesiläkare och intensivvårdssjuksköterskor är redan i drift och kommer att finnas kvar som resurs.
I Ljungby har bemanningen varit sårbar länge och med stort beroende av hyrpersonal. Men i december 2024 blev situationen ohållbar och IVA-avdelningen i Ljungby stängdes.
Chefläkare Pär Lindgren förklarar att det alltid görs medicinska bedömningar på individnivå - ibland betyder det att patienter vårdas i Ljungby och ibland i Växjö eller i andra regioner.
- Vården är så specialiserad idag att vi måste samarbeta både inom och utanför länet. Det är helt normalt att patienter transporteras mellan våra egna sjukhus eller till specialiserad vård i till exempel Lund, Malmö eller Karlskrona. Vi är vana vid att göra dessa individuella riskbedömningar och att flytta även svårt sjuka patienter, säger Pär Lindgren.
Alla intensivvårdsplatserna samlades sommaren 2023 i Växjö. Sedan fyra månader gäller samma lösning och den verksamheten fungerar, anser regionens ansvariga.
Vissa vårdformer är redan centraliserade till Växjö. Alla svårt sjuka barn vårdas i Växjö och alla förlossningar och kärlkirurgiska ingrepp görs i Växjö.
- Avsaknaden av intensivvård i Ljungby påverkar andra delar av verksamheten, och det finns risker som måste hanteras. Men vi ser att det går att göra det på ett bra sätt.
- Det viktiga är att vi planerar för framtidens vård, till nytta för alla invånare i vårt län, säger Pär Lindgren.
Hans Nilsson