VÄXJÖ 2023-6-2 KL. 09:05

Ukrainare ville tacka kungen och svenska folket: "Kungen bryr sig om sitt folk"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen och var på besök i Växjö med drottningen på onsdagen.
Några ukrainare som flytt från kriget och gjort en skylt där de tackade svenska folket jublade när kungen vinkade åt dem från residensets balkong vid Stortorget.
- Det kändes jättebra när han vinkade åt oss. Han är en kung som bryr sig om sitt folk, säger Angelina Donets, 22 år.

Ukrainare ville tacka kungen och svenska folket:
När kungen såg de ukrainska flyktingarna och deras skylt där de tackade svenska folket vinkade han åt dem från residensets balkong - då utbröt jubel och applåder. Foto: Hans Nilsson

Kungen och drottningen verkar vara omåttligt populära hos Växjöborna.
Det var tusentals människor i olika åldrar ute i det varma vädret i Växjö på onsdagen den 31 maj för att hylla vår svenske kung när han var här för att fira 50-årsjubileum på tronen.
Vilhelm Mobergs gata var avstängd med cementblock och polisbilar och man hade blockerat gång- och cykelvägen.
En helikopter hovrade över Växjö och det var civilklädda och uniformerade poliser och Säpo-vakter överallt där kungaparet befann sig.
Kungaparets besök började på Utvandrarnas hus där de bland annat fick se utställningen "Det nya landet – drömmen om Amerika”.
Strax innan 12 samlades kungaparet och kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) och landshövdingen Malin Arnholm vid Vattentorget där Växjöskolornas musikkår spelade.
Sedan gick man i kortege via allén till Linnéparken.
- Vi får inte ens titta på kungen, hörde Lokaltidningen en uniformerad polisman säga till några Växjöbor.
I det gassande solskenet firades sedan kungen i Linnéparken med Jon-Martin Bengtsson som konferencier och som sångare i några nummer. Det blev även musik av Hemvärnets musikkår i Eksjö som mötte upp med den nykomponerade jubileumsmarschen ”För Sverige-i tiden”.
Sedan blev det "Highway To Hell" och hårdrock med Crazy Daze. Kungen höll ett bra högtidstal innan timmen i Linnéparken avslutades med nationalsången.
Vid 14.40 trädde kungaparet, landshövdingen och kommunstyrelsens ordförande fram på balkongen till residenset inför ett festspel på Stortorget med Hemvärnets musikkår Eksjö och Växjöskolornas musikkår.
Det som var mest anmärkningsvärt under dagen var nog ändå den grupp med ett 15-tal ukrainska flyktingar som sökt sig till Stortorget. De hade ukrainska flaggor och en skylt där de tackade för att de blivit fint mottagna av svenska folket.
När kungen såg dem och deras skylt vinkade han åt dem från residensets balkong - då utbröt jubel och applåder.
- Vi känner tacksamhet mot kungen och Sverige, vi älskar Sverige. När kungen vinkade åt oss blev vi jätteglada, berättar Angelina Donets.
Ukrainarna omfattas av mass­flykts­di­rek­tivet som asylsökande. Men på den punkten skiljer sig Angelina Donets.
Hon och hennes familj flydde från Ukraina 2014 när Rysslands krig på Krimhalvön inleddes. Trots att hon och familjen varit här i nio år och gjort en massa överklaganden har de inte fått uppehållstillstånd i Sverige.
De tillhör den grupp på runt 200 ukrainare som kom 2014 och som inte omfattas av mass­flykts­di­rek­tivet och är kvar i Sverige efter att ha fått avslag.
Angelina Donets var 13 år när hon kom hit. Hon har gått i skolan i Lammhult och på Kungsmadskolan i Växjö.
- Jag vill inte tillbaka till Ukraina, ingen i min familj vill det. Vi vill stanna här och bli en del av det svenska samhället och bygga landet tillsammans med svenskarna, förklarar Angelina Donets.
- Men jag har inga ID-handlingar med personnummer och jag får inte jobba i Sverige eftersom jag inte får uppehållstillstånd. Därför tvingas jag leva på bidrag. Men jag vill bli fastighetsmäklare i Sverige och gifta mig med en svensk man.
Vid 15-tiden besökte kungaparet Östrabo Ekobacke. Där fick de träffa entreprenören Gustaf Hector och den huvudansvarige för stadsodlingen, Jimmi Larsson. Kungen avtäckte där också en soffa gjord av Linnéuniversitetet som är skänkt som ett minne av besöket. Vid 15.45 lämnade kungaparet Växjö.
Kungaparet, landshövdingen Maria Arnholm, och länsrådet Malin Almqvist på balkongen till residenset. Foto: Hans NilssonKungen höll ett bra högtidstal innan timmen i Linnéparken avslutades med nationalsången. Foto: Hans Nilsson