Sjuksköterska stal narkotika för eget bruk på äldreboende
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. En sjuksköterska i Växjö dömdes till villkorlig dom i tingsrätten förra året efter att ha stulit narkotika för eget bruk på ett äldreboende - nu sätts hon på en treårig prövotid av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
En sjuksköterska i Växjö dömdes till villkorlig dom i tingsrätten efter att ha stulit narkotika på ett äldreboende - nu sätts hon på en treårig prövotid av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Foto: Jan Felix Christiansen, Pixabay
Den kvinnliga sjuksköterskan lider av en beroendesjukdom. Hon hade en längre tid stulit narkotikaklassade läkemedel i form av fentanylplåster på det äldreboende i Växjö där hon var anställd.
Dessa fentanylplåster som varit avsedda för de äldre har hon använt för eget bruk. Kvinnan säger att det var för att behandla sin depression som hon stal och använde dem. Enligt sjuksköterskan tog hon plåstret då hon fick abstinens.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bedömer att sjuksköterskan har utvecklat en beroendesjukdom. Man anser att det gör henne till en fara för patientsäkerheten och att hon måste komma till rätta med sin ångest- och missbruksproblematik för att kunna utöva sitt yrke som sjuksköterska.
Sjuksköterskan blev dömd till villkorlig dom och 2000 kronor i dagsböter för stöld.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anmälde henne till ansvarsnämnden. IVO anser att det är allvarligt att hon har missbrukat narkotikaklassade läkemedel samtidigt som hon varit verksam som sjuksköterska.
Man anser att hon utsatt sig själv för en hälsorisk, men också att patienter under hennes vård utsatts för utökad patientsäkerhetsrisk på grund av hennes intag av läkemedlen.
IVO har yrkat att ansvarsnämnden beslutar att hon får en treårig prövotid och att en plan för detta fastställs. Man bedömer att så länge hon lider av beroendesjukdomen finns det risk för att hon ska återfalla i missbruk av narkotikaklassade läkemedel. Därför befaras det att hon på grund av sjukdomen inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande.
En prövotidsplan kan ha betydelse för att hon ska komma till rätta med de missförhållanden som ligger till grund för anmälan, anser IVO. Sjuksköterskan har inte själv lämnat några invändningar mot förslaget.
Det var i oktober 2021 som IVO fick en anmälan från Växjö. Av anmälan framgick att sjuksköterskan hade upplevts som drogpåverkad av kollegor.
Verksamhetschefen informerades och hade ett samtal med henne. Vid samtalet förnekade sjuksköterskan missbruk men uppgav att hon mådde dåligt och att hon behandlades med läkemedel för ångest.
När man gjorde en kontroll av hanteringen av narkotiska läkemedel framkom det att en patient som skulle ha fått sitt fentanylplåster utbytt inte hade fått det.
Sjuksköterskan erkände då att hon signerat att ett byte skett, men att hon hade tagit plåstret för eget bruk på grund av ångest- och depression sedan 2018.
Sjuksöterskan har vid något tillfälle fått förskrivet beroendeframkallande läkemedel i form av Gabapentin, Citodon och Oxascand.
Hon har haft depressionsbesvär sedan sina graviditeter. Hennes depression fortsatte och vid en semesterresa utomlands förskrev en läkare Tramadol och Diazepam mot ryggsmärtor. Det skapade ett beroende och hon började ta kasserade narkotiska läkemedel från sin arbetsplats. Hon fick abstinens och att det var anledningen till att hon tog fentanylplåstren.
hans nilsson