VÄXJÖ 2023-11-27 KL. 11:22

Producent kontra konsument i livet

Av Josefin Petersson

Producent kontra konsument i livet
Krönikören Jonas Berg är marknadskommunikatör på Länsförsäkring Kronoberg.

Jag jobbar i finansbranschen. Det där låter kanske mer storslaget är vad det egentligen är. Men på min arbetsplats ingår bank som ett av våra lokala erbjudanden till våra kunder. Jag misstänker dock att man inte behöver jobba i finansbranschen för att inse att vi är inne i en lågkonjunktur. I en lågkonjunktur råder andra premisser för oss alla, där vi behöver hålla lite mer i våra slantar och vara lite tydligare med vilka utgifter vi väljer att fokusera på. Där många av oss tidigare har konsumerat hyfsat fritt på flera fronter, gäller nu en uppstramning. Kort sagt behöver vi överlag konsumera lite mindre för att ekonomin ska hålla ihop.

Enligt Nationalencyklopedin innebär konsumtion den slutliga förbrukningen av nya varor eller tjänster och alltså inte något vi tar oss för i syfte att producera nya varor eller tjänster.
Detta är intressant ur en ekonomisk aspekt, på nationalekonomisk horisont såväl som för vår privatekonomi i hushållet. Men det är också intressant att kika närmare på hur konsumtion som begrepp ständigt smyger sig in i och tar över vår värld i andra aspekter.
Vi är vana vid att få saker serverade till oss, där vi blir (passiva) mottagare av information. Det givna exemplet är scrollandet genom diverse flöden på sociala medier, men det kan också röra sig om att kolla Netflix i ett antal timmar varje dag. Inte dåliga vanor per se, men gör vi dessa till mönster som tar allt större del i vår vardag riskerar vi att tappa den så viktiga handlingskraften och ansvaret för vårt eget tänkande och agerande.
Det låter klyschigt, men vi är skapare av våra egna liv och vill vi någonstans där vi inte är idag lyckas vi troligen inte med detta genom att vara icke-reflekterande mottagare av budskap från andra. Vi måste komplettera och bygga på den kunskap vi inhämtar från våra liv som konsumenter. Vi får inte stanna vid att vara just passiva, icke-tänkande mottagare av andras uppfattningar och idéer.

Kort sagt behöver vi ställa om vårt mindset mot en tydligare balans mellan att vara konsument och producent, även utanför ekonomin. Genom att bli en skapare och inte blott en mottagare kan vi ta en mer aktiv approach i våra liv. Det kan innebära att medan vi exempelvis inte behöver läsa mindre, så kan vi komplettera läsandet med att då och då skriva. Det behöver inte vara att skriva för någon annan än dig själv, så låt inte rädslan eller oron för att behöva visa upp något för andra stoppa dig. I stället för att bara ta del av vad våra vänner, kollegor och allmänhet skriver på sociala medier kan vi komplettera vårt flöde med att publicera emellanåt.
Bara genom att tänka på att skapa i stället för att ta emot, håller du i gång hjärnverksamheten och ditt reflekterande och är mer benägen att tänka till kring de budskap du annars får serverade och låter dig påverkas av, medvetet såväl som undermedvetet.

Lärande handlar inte om att konsumera information. Det är i stället i skärningspunkten mellan det du tar emot och det som du pusslar ihop med det som är du och dina erfarenheter som kunskap uppstår. Genom att välja att aktivt bearbeta de strömmar av information du utsätts för kan du lättare sortera vad du vill ta till dig och vad du vill nås av.
Genom att göra detta kan du lära dig att oftare välja bort att låta dig influenceras av alla de hemskheter och orättvisor som sker. I slutändan kan det bli lättare att aktivt, som producent i ditt liv, välja att se de positiva delar som också står till buds för dig i världen.

SENASTE E-TIDNING

Fler E-tidningar

Fler E-tidningar

SENASTE I VÄXJÖ

Fler nyheter

MEST LÄSTA VÄXJÖ

Fler nyheter