VÄXJÖ 2022-7-21 KL. 17:00

Nu har paketboxarna kommit ut

Av Thomas Edgren

VÄXJÖ. I många stadsdelar har det nu blivit närmare att hämta ut sina paket. I alla fall de paket som skickas med PostNord. På 29 ställen i Växjö har paketboxar nu satts upp, på de flesta platser två boxar.

Nu har paketboxarna kommit ut
Paketboxar har placerats ut här och var under senvåren. Som här, invid garagen på Skördevägen i Växjö. Foto: Thomas Edgren

- Om man själv digitalt kan hämta sitt paket kommer det nu att avlasta postombuden där det lätt blir köer när många sent på eftermiddagarna kommer får att hämta ut paket. Adressaten kan hämta ut paketet när han vill på dygnet, menar Ove Eriksson, områdeschef för PostNords ombudsnät.

Under 2021 började PostNord Sverige placera ut paketboxar i landet för att minska de köer som postombuden fått med anledning av det ökande antalet paket via den snabbt växande e-handeln.
Först ut var Malmö, Göteborg och Stockholm. Växjö fick sina under våren. I slutet av 2022 så ska totalt 4 500 paketboxar vara utplacerade i olika kommuner.

- Vi har valt platser där de är lättåtkomliga och lätt att hitta för människor. Eftersom de är rymliga kan de flesta paket avlämnas här. Boxens lucka öppnar man via en PostNord-app och BankID, förklarar Ove Eriksson.

I år har redan runt 9 000 paket levererats ut till postboxarna i Växjö. Främst sitter automatboxarna i tätorten men även i Rottne, Tolg, Värends Nöbbele, Torne och Kalvsvik har postboxar satts upp.
.
- Vi har väl inte märkt av någon större skillnad på antalet paket som folk hämtar ut här, möjligen något färre, säger Ulrika som jobbat med paket i ICA Dalbos förbutik i mer än 10 år.
- - Vi har ju sett att antalet paket som ska hämtas ut här har ökat markant under flera år, då folk handlat mer och mer på postorder. Värst är det under Black Friday – då fylls det på snabbt, menar Ulrika och berättar att ICA Dalbo för några år sedan byggde ut just för att få rum med fler paket.

Även vid ICA Kvantum på Norremark har man möjligen märkt en liten minskning.
- Vi hade ju även alla paket som skulle till hushållen i Rottne här efter att butiken i Rottne brann så det var ganska hektiskt med många paket en period. Nu när Rottne fått boxar, har det lättat lite. Men vi får ju många tunga paket hit, som inte går in i postboxarna, menar Katarina Johansson, ICA Kvantum.
Hon instämmer i att Black Friday och även tiden kring jul är extra hektiska tider för personalen i butikens postpaketutlämning.
- Och så märks det tydligt varje gång det varit rea på nätet!
-