VÄXJÖ 2023-11-6 KL. 10:23

Mannen som sköts på Arena-staden hotas av utvisning

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 24-årige man som sköts inne på Arenastaden i Växjö i augusti misstänks själv för flera brott och han har dömts för både narkotikabrott och olaga hot många gånger. Nu vill åklagaren att mannnen som är medborgare i Afghanistan utvisas från Sverige på fem år.

Mannen som sköts på Arena-staden hotas av utvisning
En 24-årig afghansk man sköts på Arenastaden i Växjö den 24 augusti. Han har själv dömts för flera brott och åtalas nu för nya brott och hotas av utvisning. Foto: Hans Nilsson


Det var runt 19.25 torsdagen den 24 augusti som en man blev skjuten med flera skott inne på Arenastaden av två män på elsparkcykel.
Mannen som nu är 24 år fördes med ambulans till sjukhuset och opererades akut. Han fick livshotande skador men överlevde.

Det visar sig att han själv är grovt kriminell. Han kom till Sverige som ensamkommande från Afghanistan. Under åren i Sverige har han begått flera brott.
Han är sedan tidigare bland annat dömd för ringa narkotikabrott, narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, olaga hot och skadegörelse - och finns totalt under 19 avsnitt i belastninsgregistret.

Nu åtalas han för narkotikabrott och våld och hot mot tjänsteman. Det är brott som begåtts innan han blev skjuten i augusti i år.
I början av året hittade polisens knarkhund en knarkgömma i skogen i närheten av sjön Lången i Bramstorp i anslutning till riksväg 29. Detta efter att polisen hade gripit mannen vid riksväg 27, enligt SMP. I skogen förvarade han 84,2 gram cannabis, som inte enbart var avsett för eget bruk.

Förra hösten angrep han en ordningsvakt genom att skalla honom i ansiktet när vakten ingrep mot honom vid Järnvägsstationen i Växjö efter att han gått på en buss utan att betala. Dessutom hotade han att skjuta vakten och sa att han ska hitta honom.
Mannen förnekar brott. Men åklagare har bevisning i form av en film. En ordningsvakt satte nämligen på sin kroppskamera och filmade händelsen när afghanen skallade och dödshotade en annan vakt.

Åklagaren yrkar nu att mannen ska utvisas från Sverige och förbjudas att under fem år återvända hit enligt utlänningslagen. Detta finns att läsa i stämningsansökan som lämnats in av åklagaren till Växjö tingsrätt.hans nilsson


En 24-årig afghansk man sköts på Arenastaden i Växjö den 24 augusti. Han har själv dömts för flera brott och åtalas nu för nya brott och hotas av utvisning. Foto: Hans Nilsson