VÄXJÖ 2022-10-4 KL. 17:30 Läkare missade parasit – patient förlorade ögat
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. En person sökte akut vård i Växjö för smärta i ögat efter ett besök på ett badland - men fick inte rätt diagnos och behandling förrän tre månader senare. Personen hade fått en parasit i ögat. Behandlingen dröjde för länge och ögat fick opereras bort eftersom det inte gick bota. Händelsen har lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Personen hade fått en parasit i ögat. Behandlingen dröjde för länge och ögat fick opereras bort eftersom det inte gick bota. Händelsen har lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Foto: Pixabay
Efter ett besök på ett badland fick en person smärta i ögonen på hösten 2021 och sökte först hjälp hos en optiker, men remitterades akut till ögonmottagningen i Växjö.
Patienten är linsbärare och har keratokonus. Det innebär att en hornhinna är oregelbundet toppig och tunn, vilket orsakar brytningsfel och försämrar synskärpan.
Diagnosen kornealerosion under läkning gavs, det är en skada på hornhinnan. På grund av kvarstående besvär gjorde personen flera besök på ögonmottagningen. Men man såg ingen förändrad diagnos utan man fortsatte att bedöma det som recidiverande erosion, där hornhinnans yta lossnar och bildar smärtsamma blåsor eller sår på ytan som gör ont.
På ögonmottagningen funderade man på att ta hjälp av konsultation från Skånes universitetssjukhus, Sus, men remissen skrevs först den 27 januari 2022.
Tre månader efter sitt första besök på ögonmottagningen i Växjö åkte den här personen på eget bevåg till Lund i Skåne den 8 februari 2022 för att få vård.
Det var där man upptäckte att patienten hade infekterats med parasiten acantamöba i hornhinnan. Behandlingen fördröjdes ytterligare av att läkemedlet som behövdes för att bota infektionen behövde beställas från utlandet. Patienten hade från november till operationen i april mycket besvär i ögat med smärta.
Till slut fick ögat opereras bort eftersom infektionen inte läkte.
Acantamöba lever bland annat i vatten och människor kan komma i kontakt med den encelliga parasiten vid bad på badanläggningar.
Enligt Folkhälsomyndigheten är acantamöbeinfektioner i hornhinnan vanligast hos linsbärare. Acantamöban behöver en existerande skada i hornhinnan för att kunna infektera den. Själva kontaktlinsen kan ibland orsaka en sådan skada. Den aktuella patienten hade sedan tidigare en oregelbunden hornhinna.
hans nilsson