VÄXJÖ 2023-3-17 KL. 18:00

Kontroll av körkort ledde polisen till knarkbrott

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. När en polispatrull stoppade en bil på Liedbergsgatan i Växjö för att kontrollera körkortet på en manlig förare kunde mannen inte visa ett giltigt körkort. Han sa att han hade ett körkort i sin bostad. Polisen åkte dit ihop med föraren för att kontrollera det - i lägenheten träffade de en annan man som var narkotikapåverkad.

Kontroll av körkort ledde polisen till knarkbrott
Amfetamin, portionsförpackat, köpt på Dalbo som togs i beslag av polisen. Foto: Från polisens förundersökningsprotokoll


Enligt polisen hade mannen glansiga ögon, en onormalt stor pupiller, svårt att koncentrera sig och var nervös.
När mannen skulle visa sin legitimation hittade polisen en mindre mängd misstänkt amfetamin i hans plånbok. Han togs med för kroppsbesiktning, misstänkt för eget bruk och innehav.

Det togs beslut om husrannsakan och den gjordes med hjälp av narkotikahund. Men man hittade ingen mer narkotika.
Mannen åtalas nu för ringa narkotikabrott, eget bruk, vid åklagarkammaren i Växjö. Han erkänner att han har brukat amfetamin.
I förhör berättar mannen att han fått tag på amfetamin vid bensinmacken på Dalbo. Anledningen till att han köpte narkotika vid bensinmacken på Dalbo var att han fått veta av en kompis att man kunde köpa det där.
Han var rädd för att gå in på macken. Istället stod han utanför och frågade personer som lämnat macken. Han känner inte någon av personerna som har sålt knarket.

Det var en grupp med individer som stod och rökte marijuana utanför. En av dem gick in och hämtade amfetamin när mannen frågade om det. Han köpte runt 2 gram amfetamin, portionsförpackat och betalade 400 kronor för det.
Polisen hittade narkotikan i hans telefonfodral. Han säger själv att han använder narkotika för att han haft någon slags depression eller liknande. Mannen kommer från ett annat land är bor i Sverige för att arbeta.

hans nilsson