VÄXJÖ 2023-11-3 KL. 18:38

Kissnödig kvinna urinerade offentligt på Stortorget

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En kissnödig 42-årig kvinna drog ned byxorna och satte sig och urinerade offentligt vid Stortorget på Karl-Oskardagarna - och blev upptäckt av en polis. Nu åtalas kvinnan för förargelseväckande beteende genom offentlig urinering. Åklagaren föreslår att hon ska böta 800 kronor som påföljd.

Kissnödig kvinna urinerade offentligt på Stortorget
Bild från förundersökningsprotokollet som visar var kvinnan urinerade och var det fanns offentliga toaletter. Foto: Skärmbild


Det var den 20 augusti och klockan var 00.51 när den 42-åriga kvinnan bestämde sig för att sätta sig och kissa vid Stortorget mitt under Karl-Oskardagarna när det var tusentals människor i centrala Växjö.
En polis som var på plats för att fotpatrullera såg kvinnan sitta jämte en trappa bakom polisboden som låg i anslutning till Residenset vid Stortorget.
Polismannen såg att kvinnan satt med byxorna neddragna och han hörde till och med att hon urinerade.
När polisen gick fram till kvinnan och frågade henne vad hon gjorde så svarade hon att hon inte kunde hålla sig. Hon kände att hon var tvungen att sätta sig och kissa utomhus - trots att det fanns flera offentliga toaletter bara fem meter ifrån platsen där hon valt att sätta sig och urinera.

När polisen skulle utfärda ordningsboten förklarade kvinnan att hon vägrade att godta den. Hon ville prata med en åklagare för hon påstod att hon känner alla åklagare i Växjö.
Polisen förklarade för kvinnan, som är från Växjö, att hon antingen kan godta boten på plats, då skickas det hem ett inbetalningskort på 800 kronor, eller så upprättar polisen en anmälan.
Kvinnan erkände att hon hade kissat. Men hon ville att polisen skulle bortse från det för hon var så kissnödig att hon inte kunde hålla sig, och hon tyckte det inte var något brottsligt att kissa på offentlig plats.

Kvinnan förnekar därmed brott, men det finns förhör med polisen som var vittne till händelsen för att bevisa gärningspåståendet. Det finns även en bild för att bevisa var händelsen inträffade och var offentliga toaletter finns belägna i närheten. Ärendet väcktes av Åklagarkammaren i Växjö.
hans nilsson