VÄXJÖ 2024-2-5 KL. 09:19

Gamla IT-produkter får nytt liv: ”Ljus framtid för oss i Växjö”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hösten 2021 startade företaget Dustin en avdelning på Smedjegatan i Växjö för återtag av begagnade IT-produkter så att de kan användas igen eller återvinnas. Här arbetar nu ett 20-tal anställda - och det går bra. Det senaste året har man återtagit 160 000 IT-produkter.
- Vi ser en ljus framtid för vårt företag i Växjö, säger Joakim Aspelin, försäljningschef på Dustin.
- Det är jättekul att jobba med det här, säger Frank Svensson, ansvarig för Dustin i Växjö.

Gamla IT-produkter får nytt liv: ”Ljus framtid för oss i Växjö”
- Att vara med och bygga upp det här i Växjö, det tycker jag är jätteroligt, säger Frank Svensson, ansvarig för Dustin i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hösten 2021 startade företaget Dustin en avdelning på Smedjegatan i Växjö för återtag av begagnade IT-produkter så att de kan användas igen eller återvinnas. Här arbetar nu ett 20-tal anställda - och det går bra. Det senaste året har man återtagit 160 000 IT-produkter. - Vi ser en ljus framtid för vårt företag i Växjö, säger Joakim Aspelin, försäljningschef på Dustin.- Det är jättekul att jobba med det här, säger Frank Svensson, ansvarig för Dustin i Växjö.
Världen är mitt uppe i en klimatomställning. Fler företag väljer att satsa på cirkulär ekonomi. Det handlar om att ta hand om produkter och material för att de ska leva så länge som möjligt och användas för att göra nya produkter.
Ett av de företag som är med i denna omvandling är Dustin, en svensk återförsäljare av IT-produkter med huvudkontor i Stockholm.
Dustin jobbar bland annat med att återta, eller återanvända och förvandla, begagnade IT-produkter som datorer, skärmar och mobiltelefoner och att sälja dem vidare.
Företaget finns inte bara i Sverige utan även i Belgien och Nederländerna och i hela Norden förutom Island.

För drygt två år sedan valde man att satsa mer på återtag av IT-produkter. Målet är att vara ett helt cirkulärt och klimatneutralt företag 2030.
För att lyckas med detta etablerade Dustin då en avdelning för återtag av IT-produkter i Växjö på Smedjegatan 14.
- Växjö är en bra plats geografiskt för att nå de andra nordiska länderna och resten av Sverige. Vi ser att efterfrågan på de här tjänsterna ökar snabbt nu bland kunderna, som är både stora och mindre företag och inom offentlig sektor. Om volymerna fortsätter att öka kan det med tiden bli fler anställningar i Växjö, säger Joakim Aspelin.

Dustins kunder skickar sina använda IT-produkter i stora säkerhetsskåp till avdelningen i Växjö. Här tas produkterna om hand så att de antingen kan användas igen eller återvinnas på ett hållbart sätt för att minska påverkan på klimatet.
- Merparten av de datorer, skärmar och mobiltelefoner som skickas från kunderna till oss går att återanvända, förklarar Joakim Aspelin.
I Växjö är Frank Svensson ansvarig för verksamheten med ett 20-tal anställda. Han har jobbat i 30 år i data- och IT-branschen i Växjö. Först på WM-data och sedan på Atea, där han var vd för Atea Logistics i tio år.

Frank Svensson är glad som ett barn på julafton när han visar Dustins lokaler och hur arbetet går till.
- Att vara med och bygga upp det här i Växjö, det tycker jag är jätteroligt. Vi jobbar med hållbarhet och hjälper våra kunder, och det finns verkligen en marknad för det här, berättar Frank Svensson entusiastiskt.

Man kan säga att de jobbar i en förtroendebransch med höga krav på trygghet och säkerhet. För de IT-produkter Dustin får in innehåller känslig och personlig information som inte får spridas vidare.

Efter att de anställda plockat ut de datorer, skärmar och mobiltelefoner ur säkerhetsskåpet som kunderna skickat tar de foton på dem och registrerar dem. Processen sker sedan på ett löpande band med de anställda vid olika stationer.
- Vi jobbar mycket med skalskyddet och säkerheten. Om det skulle ske inbrott i säkerhetsskåpet så syns det. Det blir märken, och då kommer vi vidta åtgärder, klargör Frank Svensson och fortsätter:
- Det här är en trygg process där vi garanterar att vi tar hand om produkterna på ett säkert sätt. Vi raderar all data och information på hårdvaran med hjälp av programvaran Blancco.
- Sedan rengör och fräschar vi upp produkterna så att de kan säljas vidare som begagnade. Vi tar bort all stöldmärkning till exempel, och till sist graderas produkterna.

En liten del av de här IT-produkterna går inte att återställa. De går istället till återvinning på Stena Recycling, men även dessa produkter tömmer man på information så att inget kan spridas vidare.
hans nilsson


- Vi jobbar mycket med skalskyddet och säkerheten. Om det skulle ske inbrott i säkerhetsskåpet så syns det. Det blir märken, och då kommer vi vidta åtgärder, klargör Frank Svensson. Foto: Hans Nilsson



Joakim Aspelin, försäljningschef på Dustin. Foto: Pressbild


Fakta/Dustin
Dustin grundades 1984 och är en svensk återförsäljare av IT-produkter.
Man erbjuder idag runt 280 000 produkter med tillhörande tjänster till företag, offentlig sektor och privatpersoner.
Dustin omsatte 23,6 miljarder svenska kronor räkenskapsåret 2022/23, mer än 90 procent av intäkterna kom från företagsmarknaden.
Man har totalt 2 200 anställda, varav 800 i Sverige.
Företaget är sedan 2015 börsnoterat på Nasdaq Stockholm med huvudkontor i Nacka Strand strax utanför centrala Stockholm.
Axel Johnson-gruppen är Dustins största ägare.