VÄXJÖ 2022-12-16 KL. 15:56 Företagsspalten: Hur startar man ett aktiebolag?
Av Josefin Petersson
Alexander Malmström, digim.se
Går du i tankarna att starta aktiebolag. Det finns väl inget roligare än nya taggade entreprenörer som vill starta upp och satsa för framtiden. Nu för tiden är det enkelt att starta ett nytt aktiebolag. Allt görs digitalt och du kan vara klar med det formella på under 10 minuter. Men det finns ändå en del saker som du behöver tänka på. Läs vår kompletta guide.
När du startar ett aktiebolag görs det digitalt
Nu för tiden är det väldigt enkelt att starta ett aktiebolag. När jag började jobba med redovisning så gjordes allt på papper vilket dels var mycket krångligare men tog också mycket mer tid. Idag görs allt digitalt på verksamt.se i princip.
Vem som helst kan bilda ett aktiebolag på verksamt.se utan någon egentlig kunskap kring hur bildandet går till. Du följer en färdig plan, steg för steg som slutar med att du skickar in allt till bolagsverket och betalar.
Banken är stoppklossen
Det är dock så att, för att du ska kunna skicka in handlingarna till bolagsverket så måste du först ha ett bankintyg. Bankintyget intygar att aktiekapitalet är insatt på ett bankkonto. För att få ett bankintyg dock så måste det öppnas ett bankkonto i företagets namn. För att det ska gå så måste banken utföra alla sina kontroller och en väldig massa papper måste fyllas i.
Tyvärr så är de flesta banken kvar någonstans kring 1990 och allt måste fortfarande göras analogt. Det vill säga, antingen så måste alla handlingar postas fram och tillbaka för signering eller så måste du ta dig till banken. Och vi vet ju alla hur lätt det är att få tid hos banken för ett möte.
Har du däremot en bra bankkontakt så kan det gå ganska smidigt. Men räkna med att även om du är välkänd av banken så ska alla handlingar fyllas i och du kan behöva lämna in en affärsplan osv för att ens få öppna konto.
Skicka in allt till bolagsverket
När du väl har lyckats öppna ett konto hos banken och satt in ditt aktiekapital så kan de flesta moderna banken skicka in bankintyget digitalt till verksamt.se. Det är först när det är gjort som du kan skicka in allt, betala ärendet och du hamnar i kön hos bolagsverket. Innan ärendet är betalat och klart så kommer handläggningen inte att påbörjas.
Steg för steg, så går det till att starta ett aktiebolag
Men vi tar det ifrån början. Här nedan finner du en redogörelse för allt du behöver göra för att starta ditt eget aktiebolag.
1. Logga in på verksamt.se
Det första du gör är att logga in på verksamt.se och under mina sidor väljer du Registrera företag eller förening. I dropdown menyn väljer du sen Aktiebolag och klickar på Bolagsverkets e-tjänster.
2. Detaljerad eller enkel anmälan
I nästa steg ska du välja om du vill göra en detaljerad eller en enkel anmälan. För de allra flesta så funkar en enkel anmälan. Är ni flera som ska bilda bolag tillsammans måste ni välja detaljerad och det samma gäller om bolaget redan ifrån början ska ha en revisor. I resten av den här guiden så kommer vi titta på den enkla anmälan.
3. Kontaktperson
Som kontaktperson i ärendet väljer du dig själv. Den person som du sätter som kontaktperson är den person som kommer bli kontaktad om något är fel med anmälan eller när allt är klart. Se till att välja den person som ska ta hand om ärendet. Var också noga med att alla uppgifter stämmer så att inga mail hamnar på villovägar.
4. Företagets adress
Här fyller du i den adressen som företaget ska ha. Tänk på att om du fyller i en hemadress så måste du antingen lägga till en c/o alternativt märka upp din dörr med företagets adress. Risken är annars att posten inte kommer fram.
5. Styrelse och firmatecknare
Nu är det dags att välja styrelse. Du börjar med att välja ledamot. I de flesta fall så är det du själv som är ledamot. Du blir då också per automatik stiftare och aktieägare till bolaget i den enkla anmälan. Om styrelsen skiljer sig ifrån stiftare och ägare så måste du göra en detaljerad anmälan. Här räcker det med personnummer så fylls folkbokföringsadressen i automatiskt.
Företaget måste ha minst en ledamot och en suppleant. Suppleantens ansvar uppkommer först när ledamoten inte kan uppfylla sina plikter gentemot myndigheter osv. Tex om ledamoten skulle bli allvarligt sjuk och inte kunna utföra sina förpliktelser som ledamot så måste suppleanten utföra dessa. Här är det vanligt att man väljer en närstående som man litar på. Här behöver du återigen ha ett personnummer.
6. Datum för stiftande
Här fyller du som standard i dagens datum. Alltså samma dag som när du fyller i anmälan. Orten är den ort som du befinner dig i när du fyller i anmälan.
7. Namnförslag
I nästa steg är det dags att lägga till namnförslag. Här ska du fylla i minst tre namnförslag. De förslag som du skriver kommer att prövas i den ordning som du skriver dem. Alltså, det första namnförslaget i listan kommer att prövas först osv.
Ett sätt att göra detta på till att börja med är att begränsa namnet till en geografisk plats. Om det är så att du kommit på ett bra namn men att det kanske finns ett företag med liknande namn någonstans i Sverige så kan du lägga till den ort som du är verksam i till exempel.
Säg att du vill att företaget ska heta Glas AB. Alternativet skulle då kunna vara Glas i Visby AB eller Glas på Gotland AB för att då inte kunna konkurrera med någon som heter något liknande i Göteborg.
8. Verksamhetsbeskrivning
Här ska du skriva vad det är företaget ska göra. Du ska göra det så tydligt som möjlig och så detaljerat som möjligt. Det räcker alltså inte med att bara skriva ”Ska bedriva konsultverksamhet”.
För att ditt namn ska vara skyddat inom den verksamhet som du bedriver så är det viktigt att du fyller i all den verksamhet som du tänker bedriva i din bolagsordning. Du får heller inte använda engelska ord för att beskriva verksamheten och inte heller förkortningar.
Tänk på att den text du skriver här är offentlig för alla. Så försök att skriva på ett korrekt och riktigt sätt så att det känns proffsigt. Om du har svårt att komma på vad du ska skriva så kolla lite alternativ inom samma bransch på till exempel allabolag.se under verksamhet.
9. Säte
Vilket säte bolaget ska ha styrs utifrån vilken ort man ska bedriva sin verksamhet. Denna ort är vanligast samma som adressen där bolaget får sin post.
10. Räkenskapsår
Sedan några år tillbaka så kan man välja räkenskapsår helt fritt. Det ska såklart vara 12 månader men du kan välja vilken månad som helst som startmånad. Här kan det vara klokt att tänka till lite. Har du en säsongsbetonad verksamhet så kanske du vill ha ditt räkenskapsår i nära anslutning till att säsongen tagit slut. Detta för att siffrorna ska vara så bra som möjligt i en årsredovisning. Alternativt så långt bort som möjligt om du inte vill visa hur bra det går eller för att det rent praktiskt finns mer tid för att lösa ett bokslut.
Om du har verksamhet som är säsongsbetonad och har kassor och lager osv så kanske du vill ha bokslutet under lågsäsong för att minska kostnaden för bokslutsarbetet och revisionen. Om det inte har någon betydelse för dig vilket räkenskapsår du väljer så kolla med din blivande konsult om det finns några önskemål eller välj kalenderår för att göra det så enkelt som möjligt för dig själv då mycket annat löper på kalenderår.
11. Bankintyg
Här tar det stop. För att du ska kunna fortsätta härifrån så behöver du skicka in ett bankintyg. E-postadressen som ska registreras här kan vara en specifik för just dessa ärenden. Så kontrollera detta med din handläggare på banken så att det blir korrekt. Skriv inte in din vanliga handläggares epostadress om du inte vet att det är dit det ska skickas.
När väl bankintyget skickats in från banken kommer kontaktpersonen i ärendet att bli notifierad via mail att det finns ett bankintyg inskickat.
12. Skicka in och betala
Det sista steget innebär att du ska signera och skicka in allt till bolagsverket. Detta gör du med mobilt bank-id. När det kommer till betalningen så rekommenderar jag att du betalar detta med kort på en gång. Handläggningen kan inte starta förrän bolagsverket registrerat inbetalning. Så för att det sak gå så snabbt och smidigt som möjligt betalar du med kort.
13. inskickat och klart.
Glöm inte att trycka på skicka in efter att du har signerat. När det är gjort så är allt klart och nu är det bara att vänta. Om det skulle vara något som inte är korrekt så kommer bolagsverket att höra av sig. Det skulle kunna vara något med verksamhetsbeskrivningen eller kanske att namnet inte fungerar. I såna fall så gör du korrigerar direkt på verksamt.se i samma ärende.
Vad kostar det att starta ett aktiebolag?
I skrivande stund så kostar registreringen av ett nytt aktiebolag 1900 kronor. Detta är en avgift som du betalar till bolagsverket. Den kan du sedan få tillbaka ifrån det aktiekapital som du satte in på bolagets konto. Det är alltså en kostnad som du kan ta upp i bolaget, det är inte något du måste betala privat så som aktiekapitalet. Kom ihåg dock att avgiften är en ej avdragsgill kostnad, det vill säga, du kommer få skatta för den i bolaget.
Hur lång tid tar det att starta ett aktiebolag?
hur lång tid det tar varierar. Dels så har du ju tiden som du måste vänta på att få allt klart med banken men sen måste du också förhålla dig till bolagsverkets handläggningstider. Det är dock väldigt enkelt att kontrollera detta då bolagsverket skriver ut på sin hemsida hur lång handläggningstid det är just nu på olika sorters ärenden. Du hittar dessa handläggningstider här.
För att du sen ska kunna börja bedriva verksamhet i bolaget så behöver du registrera dig för f-skatt och moms hos skatteverket. Detta kan du inte göra förrän du har ett organisationsnummer och allt är klart hos bolagsverket. Tyvärr så har skatteverket något längre handläggningstider än bolagsverket och beroende på tid på året kan detta ta upp emot 3 veckor. Men ibland går det också fortare.
Köpa ett lagerbolag istället för att starta nytt aktiebolag?
Du har också möjlighet att köpa ett så kallat lagerbolag istället för att registrera ett nytt. Det kostar som billigast 1995 kronor i skrivande stund. Där utöver så tillkommer avgiften på 3500 kronor till bolagsverket. Då det inte handlar om en nyregistrering till bolagsverket så är det andra avgifter som gäller.
Fördelen med detta är att du får ett organisationsnummer inom 2 timmar. Du kan då börja teckna avtal i företagets namn via en så kallad generalfullmakt. Nackdelen med detta är dock att det kommer ta längre tid innan du kan börja bedriva verksamhet. Precis som med ett nybildat bolag har du samma handläggningstid hos banken. Detta måste göras för att du ska kunna sätta in ditt aktiekapital och allt bli färdigt med lagerbolaget.
Det tar faktiskt längre tid än att bilda ett nytt bolag.
Efter det så ska bolagsverket registrera ny styrelse, bolagsordning och namnändring. Detta tar i regel mycket längre tid än vad en nybildning gör. Det kan vara upp emot 25 arbetsdagar för detta. Innan det är klart kan du inte logga in på verksamt.se för att registrera dig hos skatteverket och innan det är gjort så har du ingen f-skattsedel och kan inte fakturera.
Så även om de får det att låta som ett snabbt och enkelt sätt att starta aktiebolag så tar det längre tid innan du faktiskt kan komma igång med din verksamhet. Dessutom kostar det mer och är faktiskt lite krångligare med papper som ska skickas fram och tillbaka, signera och skannas och bankintyg ska postas osv. Så om det inte är så att du är i behov att ett organisationsnummer på direkten för att du till exempel ska köpa en fastighet eller teckna ett långvarigt och viktigt avtal nu på en gång, bilda nytt istället för att köpa ett lagerbolag.
Köpa någon annans bolag?
Detta är också ett alternativ. Om det är så att du har en bekant som har ett bolag som han vill bli av med kan det vara en smidig affär för er båda. Hen slipper likvidera sitt bolag och kostnaden för det medans du har ett färdigt boalg som är registrerat och klart och som du bara kan börja köra med.
Något som du bör tänka på här är dock att kolla igenom alla rapporter och se så att det inte ligger några skulder eller annat skumt i rapporterna. För även om bolaget byter ägare så är det bolaget som har dessa skulder och garantier kopplade till sig och inte den tidigare ägaren. Se också till att få hjälp med att skriva ett ordentligt avtal när överlåtelsen ska göras. Så att inget kan drabba dig i efterhand.
Summering av hur man startar ett aktiebolag
Att starta aktiebolag i Sverige är en enkel sak. Ibland kanske lite för enkel då det också kommer med en hel del ansvar. Du kan absolut klarar av att göra detta själv på verksamt.se men skulle du känna dig osäker så be någon som kan detta om hjälp. Det som tar längst tid vid bildandet av ett nytt bolag är oftast banken. Så se till att vara förberedd och kontakta banken i tid för att sätta upp ett möte och fylla i alla papper som behövs. Glöm inte heller att när allt är klart hos bolagsverket så ska bolaget också registreras hos skatteverket innan du kan börja bedriva verksamhet, så räkna med ett par veckor där också innan du kan komma igång.
Källa: digim.se