VÄXJÖ 2024-4-13 KL. 14:27

Fler tror på lyft för bostadspriserna

Av Josefin Petersson

Fler tror på lyft för bostadspriserna
Kim Gromer är fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Pressbild

BOSTAD. Nära hälften av svenskarna, 47 procent, tror på ökande bostadspriser det närmaste året. Skillnaden mellan andelen svenskar som tror på stigande eller sjunkande bostadspriser ökade för femte månaden i rad, det visar Länsförsäkringars nya Boprisbarometer. Länsförsäkringars Boprisbarometer anger den procentuella skillnaden mellan andelen svenskar som tror på högre bostadspriser om ett år, jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser.
– Om inflationen fortsätter neråt som förväntat och räntesänkningar sker under året, tror jag att bostadsmarknaden kommer att stabiliseras och priserna så småningom kommer att sakta börja stiga, berättar Kim Gromer, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Resultatet av den senaste Boprisbarometern visar att 8 procent av svenskarna tror på ett prisfall på bostadsmarknaden under året, medan andelen som tror på oförändrade bostadspriser uppgår till 37 procent.
– Jag tror att fler affärer kommer genomföras under det här året, då föregående år var väldigt avvaktande och många både väntande med att sälja och köpa. Redan i slutet av 2023 såg vi att priserna började stabiliseras och gå upp något i storstäderna, framförallt i Stockholm. Växjö och kringliggande orter brukar följa efter storstäderna, men med en eftersläpning om cirka 6-12 månader. Att svenskarna tror på stigande bostadspriser tror jag beror på kommande räntesänkningar och ett avstannat bostadsbyggande, fortsätter Kim Gromer.

I Sydsverige ökade Boprisbarometern mest, från 25 till 38 procentenhet den senaste månaden. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik steg både villa- och bostadsrättspriserna i Sverige för första gången sedan i augusti förra året. Villapriserna ökade med 0,5 procent och bostadsrättspriserna visade en uppgång med 0,4 procent i mars.

Boprisbarometern baseras på statistik från Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Den senaste mätningen gjordes mellan den 11:e mars till 20:e mars.
– I Växjö ser vi i dagsläget ett rekordstort utbud av bostäder, främst bostadsrätter, till följd av att det byggts mycket bostäder under de senaste åren. Detta bidrar till att de som ska köpa har ett större utbud av bostäder att välja mellan vilket leder till att processen generellt tar längre tid samt att det är färre budgivningar. De flesta bostäder säljs kring utgångspris, plus eller minus cirka fem till tio procent. Vi ser heller inte de så ofta ”skenande” budgivningar som var vanligt för några år sedan. Många väljer även att sälja parallellt eller innan de köper nytt. Detta för att veta vad de har att röra sig med i kombination med ett större krav från bankerna, berättar Kim Gromer.

Kim Gromer ger också ett antal tips hur man som säljare respektive köpare kan tänka på den oroliga bostadsmarknaden vi har nu.
– Mitt tips till dig som ska sälja är att förbereda din försäljning i god tid då försäljningsprocessen i dagens marknaden tar längre tid jämfört med tidigare. Köper och säljer du på samma marknad, tycker jag att man ska kolla på vad man skulle fått när marknaden var på topp, men också se över vad man skulle gett för den nya bostaden då. Här kan du gärna fråga din mäklare om statistik och så vidare. Ofta kommer man fram till att man kanske får lite mindre på dagens marknad, men att man också kommer ge lite mindre för den bostad man köper, i ett sådant fall utlöser det till exempel även mindre skatt, vilket din mäklare också kan hjälpa dig att räkna på. Mitt tips till dig som ska köpa är att köpa något du verkligen gillar och kan se dig bo i, över tid brukar det bli bra. Jag rekommenderar även att du ser över din ekonomi, gör en kalkyl med till exempel din bank för att se vad du har möjlighet att köpa. Planerar du att köpa en bostadsrätt så fråga gärna mäklaren om planerade avgiftshöjningar samt föreningens belåning. Planerar du köpa en villa, se gärna över kommande underhållsbehov och gör en kalkyl för detta, glöm heller inte att räkna med lagfart och pantbrev, avslutar Kim Gromer.




Josefin Petersson