Av Josefin Petersson
ALVESTA. Resan för Pizzaiolo Småland började med ett pop-up tält på event, nu har de utvecklat och har köpt en matvagn. Förra fredagen var det dags för andra pizzakvällen på Lantmannavägen 20 i Alvesta. De bakar napolitanska pizzor på italienskt mjöl, lokala råvaror och med en rejäl dos passion för matlagning.
Doften av nygräddad pizza sprider sig kring den nya matvagnen på Lantmannavägen 20 i Alvesta. I luckan möts kunderna av Tobias Hansson, Lina Axelsson och Patrik Forsmark. Pizzaiolo Småland är ett lokalt företag som specialiserat sig på napolitansk pizza, den klassiska italienska varianten med luftig kant, tunn botten och karaktäristiskt leopardmönster efter den heta ugnen.
– Det här är andra kvällen vi kör i vår nya matvagn. Tidigare har vi jobbat mest i eventtält, men det här är mycket smidigare. Vi kan bara koppla på bilen och köra, med tanke på att vi gör detta utanför våra vanliga jobb så sparar de en massa tid att inte behöva packa och förbereda saker, berättar Tobias Hansson.
Pizzaiolo Småland startade i mars i år och har redan blivit ett populärt inslag på lokala evenemang, studentfester och bröllop. Företaget erbjuder också möjligheten att boka pizzakvällar hemma i trädgården.
– Vi vill skapa något unikt som folk minns, varför inte en pizza du gärna tar med dig hem en lördagkväll och äter med ett gott rött vin, säger Tobias Hansson med ett leende.
Bakom konceptet finns ett genuint matintresse. Tobias Hansson arbetar till vardags som kökschef i Växjö kommun, men pizzabakningen har blivit hans stora kreativa ventil.
– Jag älskar mitt jobb i skolan, men här får jag vara helt fri. Man kan göra pizza i tusentals variationer, och napolitansk stil är verkligen en utmaning, det kräver precision och känsla, berättar Tobias Hansson.
Hemligheten ligger i degen, som får jäsa i minst 72 timmar, därför behöver pizzorna helst förbokas för att underlätta förberedelserna. Pizzorna bakas sedan i någonstans mellan 450 och 500 grader under bara 90 sekunder. Resultatet blir en mjuk och smakrik botten med krispiga, luftiga kanter.
– Vi använder italienskt mjöl, men har satt vår egen svenska touch på pizzan, vi gör till exempel kebabpizza och andra varianter som folk här i Sverige gillar, men med napolitansk grund, berättar Tobias Hansson.
Ordet Pizzaiolo betyder helt enkelt “pizzakock” på italienska och det är precis vad de vill stå för, hantverk, kvalitet och kärlek till mat. Framåt siktar Pizzaiolo Småland på att växa, men utan att tumma på hantverket.
– Vi är stolta över det vi gör, vi vill gärna jobba mer med lokala råvaror och skapa Smålandspizzor, med det som odlas här i närheten. Att kunna erbjuda något närproducerat känns helt rätt. Att utveckla matvagnen är nästa steg för oss, men vi kommer inte sluta med pop-up tältet, det har sin charm också, avslutar Tobias Hansson.
Josefin Petersson