Av Josefin Petersson
BENESTAD. Söndagen den 7:e december hoppas byborna i Benestad att det ligger ett vitt gnistrande täcke över Benestadgården när det för femte året är dags för deras småskaliga lokalt arrangerade julmarknad. I år bjuder den på dryck, kransar, bröd, potatis och bakverk. Julmarknaden är ett initiativ som växt fram ur en vilja att skapa gemenskap och liv i bygden.
Den 7:e december anordnas det julmarkand i Benestad utanför Benestadgården. Initiativtagaren är framför allt Sara Hedlund, som står för julens gröna inslag med sina handgjorda kransar och utsmyckningar. Tillsammans med lokala producenter och bryggaren Jonas Johansson, som driver Benestad bryggeri på gården, har julmarknaden blivit ett uppskattat inslag i adventstiden. I år anordnas julmarknaden mellan klockan 11:00-14:00.
– Det wbörjade som ett sätt att göra något kul tillsammans i byn. Vi är ett gäng som tycker om att bidra och skapa lite stämning, berättar Jonas Johansson.
Julmarknaden hålls helt utomhus på gårdsplanen, omgiven av upplåsbara tomtar för att skapa en stämningsfull atmosfär. I år bjuder julmarknaden på försäljning av julmust, läsk, folköl, kransar, stenugnsbakat bröd, potatis och bakverk. Eller varför inte komma och värma sig lite med varm choklad och fika.
Trots sin blygsamma storlek har evenemanget blivit omtyckt av både bybor och besökare. För Jonas är det tydligt att små aktiviteter som dessa betyder mycket.
– Det är viktigt att det händer saker. Folk är mer ensamma idag, sådana här arrangemang gör att både barnfamiljer och äldre får träffas. Det stärker gemenskapen och även beredskapen, man lär känna sina grannar, berättar han.
I år sammanfaller julmarknaden med Benestad Hembygdsförenings traditionella tomtesmyg. Barn och vuxna letar då med lyktor efter tomten, ett uppskattat inslag som förstärker känslan av bygemenskap. Tomtesmyget anordnas vid hembygdsstugorna i Benestad, samling är klockan 16:00. Efteråt serveras det glögg, det blir lottdragning, barnen kan lämna sin önskelista till tomten och det kommer finnas korv med bröd att köpa.
Benestadgården har länge fungerat som en naturlig samlingspunkt i byn, något som Jonas själv minns från sin uppväxt. Förutom julmarknad finns det långa traditioner med både höstfest och midsommarfirande.
Jonas själv driver Benestad bryggeri som ligger i huset intill Benestadgården, en verksamhet som började i liten skala, men som med åren har växt.
– Ett intresse för öl har alltid funnits, jag odlar egen humle och började hemma i köket. Sedan fick jag så mycket humle att jag behövde brygga mer och då köpte jag fastigheten här intill Benestadgården, berättar han.
Under pandemin, när restaurangförsäljningen försvann över en natt, började han tillverka läsk och julmust, något som kom att bli en del av sortimentet även efteråt.
Nu bygger han ut bryggeriet, ökar kapaciteten och planerar för både större produktion och kanske en framtida gårdsförsäljning eller pubverksamhet. Eventuellt finns det planer på att få in ölen på Systembolaget också, men det får framtiden utvisa.
– Det är en lågmarginalbransch, så målet är inte att leva på det. Det ska vara kul. Jag jobbar som läkare också, så bryggeriet är min kreativa kontrast, kanske kan det bli något jag kan pyssla lite extra med när jag blir pensionär, berättar han.
Inför årets julmarknad hoppas Jonas på klarare väder än fjolårets ihållande regn.
– Lite kyla och kanske lite snö hade varit trevligt. Det gör mycket för stämningen, avslutar Jonas.
Josefin Petersson
